Kredittkort
Kredittkort

Det kan være lurt å sjekke ut hva man skriver under på selv om man mest av alt skulle hatt det nye hjemmeanlegget nå med en gang. Det er nemlig betingelser og vilkår som man må følge når man bestiller et kredittkort.

Koster det noe å få kredittkort

Noen av betingelsene sier noe om hva det koster å opprette en kreditt. Det kalles etableringsgebyr, og er sammen med andre gebyrer og den nominelle renten kalles effektiv rente. Disse avgiftene og gebyrene kan utgjøre en større slump en man hadde tenkt seg.

Hva skal du betale

Det andre man må vurdere er minste månedssum. Denne regnes som regel ut fra total kreditt som er tatt opp, og er ofte 3% av brukt kreditt. Det er ikke vanskelig å forstå at dersom man har en stor kreditt, så vil også minimumsummen bli ganske stor.

Hvis du ikke kan betale

En tredje ting man må sjekke er hvilke betingelser som gjelder dersom du ikke kan betale. Når man ikke betaler kreditt så kan det nemlig bli veldig dyrt. Revolverende renter og renters renter skal man holde seg unna. Og hvis man absolutt ikke klarer å betale så må man kontakte kreditoren for en avtale.

Fordeler med kredittkortet

Det kan være smart å sjekke ut hvilke fordeler du får med på kreditten. Husk at den finansielle institusjonen faktisk lever av rentene du betaler på kreditten din. Derfor er det lurt å utnytte kredittkortet til det ytterste. Kanskje har du en skikkelig god drivstoffavtale på kortet, eller en reiseforsikring som gjør at familien er trygg om det skulle skje noe på utenlandsreise.

Husk også det at det kan være lurt å knytte kredittkortet til en bank man har et godt forhold til. Da vil man både kunne få bedre rente og ikke minst en mer fleksibel aktør å forholde seg til.

Det er likevel ikke alltid at banken din vil gi deg kreditt, og da er det enda mer viktig å huske på å lese betingelsene når man bestemmer seg får å ta opp kreditt. Det finnes mange aktører i dag som er villige til å gi deg kreditt, men fordi dette som oftest gis uten sikkerhet i eiendom eller andre ting, vil renten være en god del høyere enn på andre lån. Sørg derfor alltid for å ha liten kreditt, slik at du klarer å overholde frister og avtaler.