Kredittkort
Kredittkort

Kortbruk vil gi forskjellige ekstrakostnader i form av gebyrer og forskjellig. Du vil finne alt fra helt gebyrfrie kort til de som har gebyrer for det meste. Heldigvis er de fleste kredittkort billige, eller gratis, å benytte. Du bør alltid sjekke hvilke eventuelle kostnader ditt kort gir. Her gir vi deg en oversikt over noen av gebyrene som en del kort har.

Årsavgift, kontantuttak, fakturagebyr og purregebyr

Det er få kredittkort som har årsavgift, men de finnes. Blant annet SAS Eurobonus-kortene (les omtaler her) har årsgebyr etter et år. Dette gebyret kan forsvares med deres flyplasslounge fordeler. Kontantuttak vil koste ekstra hos de aller fleste selskaper, som regel et fast gebyr pluss en bestemt prosent av uttakssummen. Samtidig regnes som regel renten fra uttaksdato, og dermed ingen rentefri periode. De aller fleste selskap tar gebyr for å sende deg en papirfaktura, mens f.eks. e-faktura er gratis. Det er også gebyr om du ikke betaler i tide. Da vil det bli lagt til et purregebyr på varslet du da får.

Dette koster også ekstra

De fleste kredittkortselskaper gir deg muligheten til å overføre penger fra kortet til bankkontoen din. Denne tjenesten kommer med gebyrer, som kan være høye. I tillegg kan rentene begynne å løpe fra overførselsdato. Enkelte banker lar deg betale regninger med kredittkort. Her varierer kostnadene fra kort til kort. Det kan være gebyrer eller at renten løper fra den dagen du betaler regningen. Valutapåslag blir lagt på ved kjøp av varer/tjenester i utlandet (les det er tryggest å ha kredittkort med på ferie). Dette er for å dekke opp ved eventuelle valutasvingninger. Ønsker du å benytte kortet ditt til de nevnte tingene her bør du sjekke betingelsene på kortet ditt nøye.