Credits Gold

Credits Gold

Effektiv rente fra 21,85%, kr 10 000 o/12 mnd blir totalt kr 11 112.

Søk her

Hvordan bestemmer banken hvor mye du får i kreditt på kredittkortet?

Veldig mange nordmenn har et kredittkort og stadig flere skaffer seg flere kredittkort. Grunnen til dette er at kredittkort har blitt en kilde til rabatter, bonuser og andre fordeler som stadig flere nordmenn har fått øynene sine opp for. Man kan få inntrykk i at banken kaster kredittkort etter nordmenn og det er faktisk ikke langt fra sannheten, men alle får heldigvis ikke like mye kreditt.

I denne artikkelen så har vi tenkt til å gjennomgå hvordan banken bestemmer hvor mye du skal få i kreditt. Du skal få vite hvem som har ansvaret for dette, hvordan de bestemmer det og hvordan prosessen er.

Hvem bestemmer hvor mye jeg får i kreditt?

Når man søker om et kredittkort i banken så tenker veldig mange at det er kunderådgiveren som bestemmer hvor mye du får i kreditt, men slik er det ikke. Det er faktisk en algoritme som banken har laget som bestemmer dette. Denne algoritmen ser på flere faktorer som vi kommer tilbake til litt lenger ned i i denne artikkelen.

Den algoritmen er laget de bankene som jobber med det som kalles «risk» altså risiko. Dette er analytikere som bruker data som bankene samler inn, på bakgrunn av dette så lager de modeller som bestemmer hvem som skal få godkjent kredittkort og hvor mye de skal.

Kredittmodellen må bli godkjent av en «risk manager«. Dette er personen som har det overordne ansvaret for at bankens kredittmodeller er ansvarlige og ikke minst minimerer risikoen for at banken taper penger på deg som kunde.

En søknad om kredittkort blir derfor sjeldent vurdert manuelt men heller av roboter og algoritmer som bruker data fra banken. Derfor er det f.eks vanskelig og nesten umulig for en bank å manuelt godkjenne en søknad om kredittkort.

Hva bestemmer hvor mye kreditt jeg kan få?

Det er veldig mange faktorer som er med på å bestemme hvor mye kreditt du får. Vi skal være ærlige på at det sikkert er mange faktorer som vi ikke er kjent med, alle banker har forskjellige modeller. Derfor kan det være store forskjeller fra bank til bank. Nedenfor har vi listet opp alle de kjente faktorene som bestemmer hvor mye kreditt du får på ditt kredittkort:

Geografi

Dette er et punkt som mange ikke tenker på. Banker lager geografiske profiler på kunder. Det kan være et område som har flere dårlige betalere enn andre og dette kalkulerer banken inn i. Dette vil ene og alene selvfølgelig ikke felle din søknad om kreditt.

Alder

Banker er vel opptatt av å opptre som ansvarlig. Det er derfor man kredittkortselskaper som frastår fra å tilby kredittkort til svært unge mennesker og på samme måte så kan det være noen ikke ønsker å tilby kredittkort til svært gamle mennesker.

Inntekt

Det er viktig for bankene at du har inntekt til å betale tilbake kreditten du skylder. Derfor ser bankene på din inntekt før de innvilger deg kreditt. Hvis du har veldig lav inntekt så kan det være at bankene ikke ønsker å gi deg noe kreditt men de aller fleste kan få en kreditt på rundt 5000,-.

Gjeld

I 2019 så kom gjeldsregisteret, det betyr at bankene er pliktig til å sjekke deg før de innvilger deg kredittkort. Du kan ikke ha mer enn 5x inntekt i total gjeld og kredittgrense. Dette har gjort sitt til at det kan være vanskelig å ha mange kredittkort for bankene ser ikke på benyttet kreditt, de ser på mulig kreditt.

Hvordan avgjør bankene dette?

Selv om du kanskje tenker at dette er mange punkter å gå igjennom så har bankene og kredittkortselskapene laget svært gode løsninger for dette. Når du søker om et kredittkort så kjører de igjennom en maskin som sjekker alle disse punktene, sammen med en kredittvurdering. Det betyr at alt skjer automatisk og man får gjerne svaret på direkten.

Kan jeg påvirke dette noe?

I USA så snakkes det mye om hvordan du kan forbedre din kredittscore og i Norge så er ikke dette mulig på samme måte. Det du kan gjøre er å jobbe med inntekten din og ikke minst sørge for at du ikke har veldig mye i åpen ubenyttet kreditt.

Kredittscoren din i Norge blir typisk høyere med alderen din og ettersom inntekten din stabiliserer seg så vil din kredittscore øke. Kredittscore teller mindre på kredittkort enn det gjør på f.eks forbrukslån eller boliglån. Det som er viktig er at du har en ryddig økonomi og betaler regninger i tide.

Kortvettregler

Vi ønsker samtidig å benytte anledningen til å fortelle deg hvor viktig det er at du ikke tar opp mer kreditt enn du kan betale tilbake. Kredittkort er svært kostbare og slettes ikke enkle å bli kvitt. Gjelden vokser fort og kan fort balle på seg til å bli et problem. Du bør derfor ikke søke om kredittkort for å dekke opp til forbruk eller andre ting.

Hvordan bli kvitt dyr kredittkortgjeld?

Gjeld

Kredittkort er et fantastisk produkt som hjelper oss i hverdagen med likviditet, bonuser og rabatter men kredittkort har en mørk side. Selv om de aller fleste av oss bruker kredittkort ansvarlig så finnes det en god del mennesker der ute som ikke klarer å bruke det ansvarlig. Det starter kanskje med et ubetalt kredittkort og så får man seg kanskje et forbrukslån, kombinasjonen her er giftig. Så hva bør du gjøre hvis du har mye kredittkort gjeld? Dette skal vi gå litt nærmere inn på i denne artikkelen. Før du begynner å betale ned kredittkortgjelden så vil vi gjerne oppfordre … Les mer

Hva skjer hvis man ikke betaler kredittkortregningen?

Betale kredittkortregningen

Veldig mange nordmenn bruker kredittkortet sitt hver eneste dag. De aller fleste betaler pengene tilbake men det er en stadig større andel som velger å utsette kredittkortbetalingen. I følge en undersøkelse som ble gjort rundt 6 måneder siden så er det i overkant av 500 000 nordmenn som utsetter kredittregningen sin. Det store spørsmålet er hva skjer egentlig når man velger å ikke betale kredittkortregningen sin? Les også: Derfor bør du betale hele kredittkortregningen ved forfall I denne artikkelen skal vi nettopp gå inn på dette. Hva skjer hvis man ikke betaler kredittkortregningen sin og hvor mye koster dette over … Les mer

5 grunner til at du burde skaffe deg et kredittkort

Netthandel med kredittkort

Kredittkort har de siste årene fått mye hard omtale og har blitt omtalt som et problem men det er faktisk et utrolig godt verktøy for deg som har kontroll på økonomien. Derfor har vi nå laget en liste over 5 gode grunner til at du burde skaffe deg et kredittkort. Vi har her valgt å velge ut de aller beste og fremste fordelene med et kredittkort. Noen av disse grunnene gjelder ikke alle kredittkort så hvis du er interessert i noen av disse fordelene så bør du sjekke om kredittkortet du bestiller deg har dette. Likviditet Hvis du i dag … Les mer

Når bør man skaffe seg et forhåndsbetalt kredittkort?

Betale med kredittkort

De siste årene så har det kommet en ny trend som man ser på bensinstasjoner, kiosker og andre utsalgssteder. Det har nemlig kommet en ny type kredittkort som er forhåndsbetalt. Dette er kort som ser ut som vanlige kredittkort men som krever at man fyller de opp med penger på nett, i en kiosk eller andre steder. Vi har jo lurt på hvorfor man kjøper disse kredittkortene og hva de brukes til. Enkelte vil nok hevde at det er feil å kalle det et kredittkort men det er et mer likt et kredittkort enn man kanskje tror. Den eneste forskjellen … Les mer

Er kredittkort for alle?

Er kredittkort for alle?

Når man blir ny kunde i en bank så kommer gjerne kundeforholdet med et kredittkort. Hvis man leser på spareforumer så sier alle at man trenger et kredittkort for å spare mer penger. Et kredittkort har av mange blitt sett på som en form for status og veldig mange er stolte over at de har fått kreditt av banken. Samtidig så vet vi at kredittkort har vært en driver bak den økende kredittkortgjelden og gjeldsproblemene i Norge. Før den store «boomen» i forbrukslån i Norge så var det kredittkort som var den største gjeldsposten for nordmenn. Det mange ikke vet … Les mer

De nye kredittkortene

De nye kredittkortene

Konkurransen på kredittkortmarkedet blir stadig høyere og kredittkortselskapene lager stadig nye produkter for å få flere kunder til å velge dem fremfor alle andre. Det er nemlig blitt slik at det ikke er store forskjeller mellom de forskjellige kredittkortselskapene. De tilbyr alle gode rabatter, rentefri tilbakebetaling og de har nesten samme kredittmodell. Det betyr at det er veldig få kredittkort som faktisk skiller seg, rent teknisk. Nå har kredittkortselskapene begynt å tenke nytt og tenke på hvordan de lager kredittkortene. I en verden hvor stadig flere digitaliserer kredittkortene så er et noen som har valgt å gå motsatt vei i … Les mer

Er reiseforsikringen på kredittkortet god nok?

Kredittkort med reiseforsikring

En av mange fordeler med kredittkort er at det inkluderer en reiseforsikring når du bestiller ferien eller reisen med kredittkortet. Spørsmålet veldig mange stiller seg før de legger ut på en reise er om dette er en god nok reiseforsikring og hva man må huske. Vi skal prøve å gå litt i dybden på nettopp dette med reiseforsikringen som følger kredittkortet. Hvorfor trenger vi reiseforsikring? For de aller fleste så er dette ganske åpenbart, men når du er på reise så kan ting skje. Du kan bli syk, rana eller andre ting kan skje. Hvis du ikke har forsikring så … Les mer

Hvorfor er renten så høy på kredittkort?

Betale med kredittkort

Kredittkort er noe som alle har i lommeboken, ihvertfall de fleste av oss. Det er noe man gjerne bruker når man er ute på reise, handler for store summer eller i dagene før man får lønning. Et spørsmål som vi ofte får er hvorfor renten på kredittkort er så høy? Renten på et kredittkort varierer fra 15 % effektiv til godt over 30 %. Sammenlign rente på kredittkort her Spørsmålet er jo veldig legitimt. Til vanlig så er vi vandt med å betale rundt 3 % på boliglånet og kanskje rundt 4 % på boliglånet. Det er dermed ikke til … Les mer

Et amerikansk par besøkte 100 land ved hjelp av bonuser fra kredittkort

Flyplass

Sist helg så kunne et ungt par i 30 årene fra USA feire stort. De rundet akkurat 100 besøkte land og samtidig 1 million følgere på YouTube. På 4 år har de reist rundt i verden og besøkt over 100 land. De har blant annet besøkt Norge i 2019 hvor de bodde i en tretopphytte og bodde en natt på en DNT hytte. Det å reise og besøke 100 land er en skikkelig seier i seg selv men historien blir bedre. Paret vi snakker om her heter Cara og Nate. Disse har på kort tid blitt en stor kanal på … Les mer

Hvor mange kredittkort kan jeg ha?

Kredittkort

Helt siden kredittkort sitt inntog i lommeboka til vanlige levende mennesker i Norge på sent 90-tallet så har det vært status å ha hatt kredittkort. De siste årene så har kredittkort gått fra å være noe man bruker når man ønsker å utsette betalingen til noe man bruker for å få rabatter og tilbud. Derfor har veldig mange nordmenn anskaffet seg de fleste konkurrandyktige kredittkortene. Det har vært helt uproblematisk å ha flere kredittkort helt frem til nylig. For i 2019 så kom Finanstilsynet med nye retningslinjer og ikke minst så ble det etablert et gjeldsregister. Det har vært en … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!