Credits Gold

Credits Gold

Effektiv rente fra 21,85%, kr 10 000 o/12 mnd blir totalt kr 11 112.

Søk her

Hvordan bestemmer banken hvor mye du får i kreditt på kredittkortet?

Veldig mange nordmenn har et kredittkort og stadig flere skaffer seg flere kredittkort. Grunnen til dette er at kredittkort har blitt en kilde til rabatter, bonuser og andre fordeler som stadig flere nordmenn har fått øynene sine opp for. Man kan få inntrykk i at banken kaster kredittkort etter nordmenn og det er faktisk ikke langt fra sannheten, men alle får heldigvis ikke like mye kreditt.

I denne artikkelen så har vi tenkt til å gjennomgå hvordan banken bestemmer hvor mye du skal få i kreditt. Du skal få vite hvem som har ansvaret for dette, hvordan de bestemmer det og hvordan prosessen er.

Hvem bestemmer hvor mye jeg får i kreditt?

Når man søker om et kredittkort i banken så tenker veldig mange at det er kunderådgiveren som bestemmer hvor mye du får i kreditt, men slik er det ikke. Det er faktisk en algoritme som banken har laget som bestemmer dette. Denne algoritmen ser på flere faktorer som vi kommer tilbake til litt lenger ned i i denne artikkelen.

Den algoritmen er laget de bankene som jobber med det som kalles «risk» altså risiko. Dette er analytikere som bruker data som bankene samler inn, på bakgrunn av dette så lager de modeller som bestemmer hvem som skal få godkjent kredittkort og hvor mye de skal.

Kredittmodellen må bli godkjent av en «risk manager«. Dette er personen som har det overordne ansvaret for at bankens kredittmodeller er ansvarlige og ikke minst minimerer risikoen for at banken taper penger på deg som kunde.

En søknad om kredittkort blir derfor sjeldent vurdert manuelt men heller av roboter og algoritmer som bruker data fra banken. Derfor er det f.eks vanskelig og nesten umulig for en bank å manuelt godkjenne en søknad om kredittkort.

Hva bestemmer hvor mye kreditt jeg kan få?

Det er veldig mange faktorer som er med på å bestemme hvor mye kreditt du får. Vi skal være ærlige på at det sikkert er mange faktorer som vi ikke er kjent med, alle banker har forskjellige modeller. Derfor kan det være store forskjeller fra bank til bank. Nedenfor har vi listet opp alle de kjente faktorene som bestemmer hvor mye kreditt du får på ditt kredittkort:

Geografi

Dette er et punkt som mange ikke tenker på. Banker lager geografiske profiler på kunder. Det kan være et område som har flere dårlige betalere enn andre og dette kalkulerer banken inn i. Dette vil ene og alene selvfølgelig ikke felle din søknad om kreditt.

Alder

Banker er vel opptatt av å opptre som ansvarlig. Det er derfor man kredittkortselskaper som frastår fra å tilby kredittkort til svært unge mennesker og på samme måte så kan det være noen ikke ønsker å tilby kredittkort til svært gamle mennesker.

Inntekt

Det er viktig for bankene at du har inntekt til å betale tilbake kreditten du skylder. Derfor ser bankene på din inntekt før de innvilger deg kreditt. Hvis du har veldig lav inntekt så kan det være at bankene ikke ønsker å gi deg noe kreditt men de aller fleste kan få en kreditt på rundt 5000,-.

Gjeld

I 2019 så kom gjeldsregisteret, det betyr at bankene er pliktig til å sjekke deg før de innvilger deg kredittkort. Du kan ikke ha mer enn 5x inntekt i total gjeld og kredittgrense. Dette har gjort sitt til at det kan være vanskelig å ha mange kredittkort for bankene ser ikke på benyttet kreditt, de ser på mulig kreditt.

Hvordan avgjør bankene dette?

Selv om du kanskje tenker at dette er mange punkter å gå igjennom så har bankene og kredittkortselskapene laget svært gode løsninger for dette. Når du søker om et kredittkort så kjører de igjennom en maskin som sjekker alle disse punktene, sammen med en kredittvurdering. Det betyr at alt skjer automatisk og man får gjerne svaret på direkten.

Kan jeg påvirke dette noe?

I USA så snakkes det mye om hvordan du kan forbedre din kredittscore og i Norge så er ikke dette mulig på samme måte. Det du kan gjøre er å jobbe med inntekten din og ikke minst sørge for at du ikke har veldig mye i åpen ubenyttet kreditt.

Kredittscoren din i Norge blir typisk høyere med alderen din og ettersom inntekten din stabiliserer seg så vil din kredittscore øke. Kredittscore teller mindre på kredittkort enn det gjør på f.eks forbrukslån eller boliglån. Det som er viktig er at du har en ryddig økonomi og betaler regninger i tide.

Kortvettregler

Vi ønsker samtidig å benytte anledningen til å fortelle deg hvor viktig det er at du ikke tar opp mer kreditt enn du kan betale tilbake. Kredittkort er svært kostbare og slettes ikke enkle å bli kvitt. Gjelden vokser fort og kan fort balle på seg til å bli et problem. Du bør derfor ikke søke om kredittkort for å dekke opp til forbruk eller andre ting.

Lån penger- en mulighet for de fleste nordmenn

Budsjett

De fleste nordmenn er godt bekjente med lån, gjeld og kreditt. En av grunnene er at nordmenn generelt har god økonomi, og at kreditt blir brukt som en sikker og god betalingsmulighet. For å kunne holde oversikt over økonomien, herunder bruken av kreditt, så krever det at du lager et realistisk budsjett. Skap oversikt over økonomien For å få overblikket over din egen økonomi, så er det nødvendig at du du lager et realistisk budsjett. Budsjettet skal inneholde alle inntekter og utgifter. Når du gjør dette, så er det en god ide at du samler alle lånene, og kreditter, for … Les mer

Hvordan finner jeg det beste kredittkortet?

kredittkort glede

De siste årene så har det kommet utrolig mange kredittkort på markedet og det er ikke alltid like lett å finne det beste kredittkortet. Vi har laget en liste over de beste kredittkortene, men disse kortene trenger ikke nødvendigvis å være de beste kredittkortene for deg. I dette blogginnlegget så har vi tenkt til å gå litt igjennom hvordan du kan velge det beste kredittkortet til din økonomi. Hvorfor ønsker du et kredittkort? For å finne det beste kredittkortet til deg så er du først nødt til å definere hvorfor du ønsker kredittkort og hva som er viktigst for deg. … Les mer

Hva bør man ikke gjøre med et kredittkort?

Kredittkort sikkerhet

Et kredittkort gir utrolig mange muligheter men det er noen ting man aldri burde gjøre med et kredittkort. Dette går på hvordan man bruker det, hvordan man håndterer kredittkortet og ikke minst noen gode huskeregler når du bruker kredittkortet. Nedenfor har vi listet opp hva du ikke må gjøre med kredittkortet. Vi har hatt fokus på hva du ikke burde gjøre hvis du ønsker å være sikret mot svindel og lignende. Ikke bruk penger du ikke har Dette er et veldig viktig punkt hvis man skal bruke kredittkort ansvarlig, du kan ikke bruker penger som du ikke har råd til … Les mer

Er det egentlig gratis å bruke et kredittkort?

kostnader kredittkort

Når du blir kunde i en bank i dag så får du gjerne automatisk med et kredittkort. Når du får kredittkortet så bruker banken gjerne ord som gratis og gebyrfri. Man kan fort tro at kredittkortene er gratis men er de egentlig gratis og hvordan tjener banken penger på at du bruker kredittkortet fra dem? Det er nettopp disse punktene vi skal gå igjennom i dette innlegget og selvfølgelig komme med en konklusjon på spørsmålet i tittelen. Hvordan tjener banken penger på kredittkort? Det er jo slik at de aller fleste banker tjener veldig mye penger på kredittkort. For utenforstående … Les mer

Hva er forskjellen på et kredittkort og et forbrukslån?

Forskjell kredittkort og forbrukslån

Når man leser i finansavisene eller i vanlige aviser om gjeldsproblemer blant vanlige folk så kan man fort få inntrykket av at forbrukslån og kredittkort er det samme produktet. Dette stemmer ikke og i dette blogginnlegget så skal vi gå litt inn på forskjellene mellom kredittkort og forbrukslån. Kort forklart så er et kredittkort en kortsiktig måte å finansiere noe. På et kredittkort så har man gjerne rentefri tilbakebetaling i opptil 30 dager. Det betyr at det ikke trenger å koste deg noen penger når du bruker kredittkortet. Banken tar først renten på kredittkort når du ikke betaler tilbake innen … Les mer

Låne penger til å investere i aksjer?

Investere i aksjer?

Det kan være fristende å ta opp lån for å investere i aksjer, men er det egentlig så lurt? I all hovedsak så kan det være fornuftig å låne penger til en investering, om investeringen er forventet å gi rask avkastning, men det er sjeldent en garanti for det på det offentlige aksjemarkedet – selv om lovnadene er der. Ja du er faktisk ikke garantert noe som helst. Det mest stuereine er å konsekvent bruke av overskuddet til å investere, og det er mange grunner til det. Aksjer som sparing La oss ta det første først. En aksje er historisk … Les mer

Når pengeflyten stopper opp

I disse tider er det mange som opplever en nedgang i økonomien, fordi de er permittert, har gått ned i lønn, eller av andre årsaker ikke har like god økonomi, som bare for noen måneder siden. Utlånsselskapene er også mer reserverte med å låne ut forbrukslån eller lignende, bortsett fra om du har mulighet til å låne med sikkerhet i bolig. Aksjemarkedet har dalt nedover de siste månedene og det er alt i alt en nedgang i økonomien. Så hva kan du gjøre for å få mer penger? Har du brukt opp kredittreservene? Kredittkort er en kredittreserve du kan ha … Les mer

Kredittkort eller debetkort – fordeler og ulemper på nett

Kredittkort

De aller fleste nordmenn har både minst et kredittkort og et debetkort, men hvilket er det egentlig lurest å benytte når man betaler alt fra dagligvarer til casino på nett? Det kan faktisk ha mer å si enn hva du kanskje tror, og det kan være en del penger å spare på å velge det mest gunstige alternativet i forskjellige situasjoner. Legg merke til at det egentlig er de samme forhold som gjelder både ved kjøp i fysiske butikker og nettbutikker, kanskje med unntak av at sikkerhetsaspektet ved kredittkort er enda viktigere på nett. Enkelt forklart så er det debetkort … Les mer

Vet du hva pengene dine egentlig går til?

Budsjett

Et kredittkort har mange fordeler men noen få ulemper. De negative konsekvensene har vi omtalt her mange ganger, men kredittkort har en bakside som vi har snakket veldig lite om. Det er nettopp dette at man faktisk mister oversikten over forbruket man har. Når man hadde penger i lommeboken før så hadde man gjerne et forhold til det fordi man ga fra seg noe. Det gjør man ikke når man bruker kredittkortet. Derfor anbefaler vi alle som bruker kredittkort å ta en gjennomgang av økonomien din. Fordelen med kredittkort er at bankene lagrer alt du trenger av informasjon for å … Les mer

Hvordan få mest mulig cashback på ditt kredittkort?

Kredittkort

Kredittkort er et fantastisk verktøy for å spare penger. De siste årene så har det vært en enorm konkurranse på kredittkort i Norge. Dette har ført til at godene som følger bruken av et kredittkort faktisk bare blir bedre. Veldig mange benytter seg av nettopp disse bonusene til vanlig som f.eks når man handler gaver, mat og er ute å spiser. Det mange glemmer er at det finnes ganske mange steder du faktisk kan bruke et kredittkort for å få cashback. Det er nemlig mange store kjøp som vi gjør gjerne igjennom livet som kan gi store besparelser hvis man … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!