Kredittkort
Kredittkort

Når det er snakk om kreditt til privatpersoner, så innebærer det et økonomisk tillitsforhold til sin faste bank for betaling av varer og tjenester på et senere tidspunkt. Man kan få kreditt på forskjellige måter, men gir familier en ekstra trygghet når det er vanskelig å få endene til å møtes.

Hva kjennetegner kreditt?

Det som først og fremst beskriver et kredittlån er at man får innvilget en viss sum man kan disponere som man vil, og som man betaler tilbake med en månedlig sum. Kredittlån kan enten være et kredittkort knyttet til banken, et rammelån eller en fast kreditt knyttet til en lønnskonto. Har man et godt forhold til banken sin, kan kreditt tas opp uten store vanskeligheter, og man vil få godkjent kreditten med rimelig rente. Rammelån baserer seg ofte på et større lån man har til banken, som oftest huslånet. Ut fra hvor mye man har betalt ned på huslånet og hvor troverdig man er som kunde, vil man kunne få opptil flere hundre tusen kroner i kreditt om det skulle være ønskelig.

Er det fornuftig å ta opp kreditt?

Det er selvfølgelig ingenting som er bedre enn å klare seg uten lån. Men slik er det ikke for de fleste av oss, og i enkelte situasjoner kan det faktisk være smart å ta opp kreditt. For det første kan det være greit å ha en buffer når man vet man har en stabil og bærekraftig inntekt i familien. For det andre vil man etter hvert som man har levd sammen en stund oppleve at det alltid vil være noe uforutsett som oppstår. Det kan være så mangt. Bilskade, ødelagt kjøleskap, tannlegeregninger, barn som gifter seg, lekkasje fra taket. Det er uendelig mange ting man som oftest ikke tenker på. Og når man har minst penger, for eksempel etter jul, ja da kan man banne på at noe skjer. Da er det godt å ha kredittlån. Det er også veldig kjekt å bruke kredittkort på ferier. Det er det ingen tvil om. Det er på grunn av to ting. For det første vil det ofte være med fordeler i kredittkortet, som for eksempel reiseforsikring, rabatt på flyreiser også videre. For det andre er det utrolig kjekt å ha et betalingskort som ikke er det faste kortet man bruker i hjemlandet. Tenk bare om kortet eller opplysningene skulle bli stjålet.