Kredittkort
Kredittkort

Selvfølgelig er det å ha et kredittkort kult. Det er som å ha en ekstra lommebok tilgjengelig. Bare trekk det ut, og – voila så blir dine shoppingbager betalt for.

Problemet kommer bare når du bruker alt for mye penger og ikke kan betale ned kredittkortgjelden. Dermed finner du deg selv i en kredittkortgjeld. Noen ganger kan det bli så ille at du ikke klarer å håndtere det. Du er ikke alene. Hundrevis, og til og med tusenvis av nordmenn, gå gjennom det samme problemet. Både unge og gamle sliter med å håndtere kredittkortene sine, så du må være både forsiktig og ansvarlig når du har et slikt kort i lommeboken. Og når du ikke betaler kredittkortgjelden i tide, så vil du slite på enkelte punkter.

Her i Norge blir nå betalingshistorikken din lagret i en årrekke om du ikke er disiplinert og flink nok til å betale ned gjelden din.
På grunn av det vil det være vanskeligere å søke om lån for å kjøpe bil eller hus om du har kommet i en slik situasjon. Kredittkortgjeld er skremmende og kan være et stort problem. Har du mye kredittkortgjeld bør du fikse det raskt hvis du opplever problemer. Men selvfølgelig kan du hindre at det skjer ved å håndtere din økonomi på en forsvarlig måte. Hvis du allerede føler at kredittkortetregningen er høyere enn du kan håndtere må du stoppe utgiftene. Bare fordi du har et kredittkort betyr ikke det at du har ubegrenset tilgang til endeløs shopping på nettet eller i virkeligheten. Bruk kortet som du bruker kontanter i lommeboken din – det er fortsatt en grense for hvor mye du kan bruke. Det finnes også ulike kredittrådgivingsbyråer som kan hjelpe deg ut med å fikse kredittkortgjelden.

Har du forbrukslån som er ubetalt vil også disse kunne bli behandlet om du tar kontakt med sertifiserte økonomer. Imidlertid er den eneste personen som virkelig kan hjelpe deg er nettopp deg selv. Det handler om selvkontroll, disiplin og budsjettering.

Her er noen tips om hvordan du kan kontrollere din kredittkortøkonomi:

1. Organiser kredittkortregningene dine. Legg alle ut foran deg på et bord. Legg merke til hvor mange kontoer du har alt i alt, hvor mye kreditt du allerede har brukt på hvert kredittkort, og den minste utbetalingen som du skylder hver måned. Gjør ditt beste for å gjøre unna de minste betalingene hver måned. Bli kvitt den minste gjelden, det er den som i lengden er dyrest om man skal se prosentvis økning i antall kroner og øre.

2. Etter at du har tatt notater av alle beløp du har på hver konto må ta en titt på innkommende midler (såkalte inntekter) og se hvor ofte du kan gjøre betaling med kredittkort. Pass på at du jobber på et budsjett som du vil holde gjennom tykt og tynt. Alt bunner i at du må følge budsjettet ditt.

3. Husk at det er alltid bedre å opprettholde et godt forhold til banken din enn å absolutt få betalt ned hvert eneste lån. Så du trenger ikke betale ned kredittkortgjelden såfremt det ikke foreligger et krav om at du snart får en betalingsanmerkning. Så lenge du har mulighet til det, så bør du foreta betalinger på eller før forfallsdato slik at regningene ikke hoper seg opp.

4. Prioriter lånene dine. Betal ned personlige lån – som inkluderer kredittkort og forbrukslån. Ikke kjøp dyre forbruksvarer når du har mye kredittkortgjeld. Uansett hva du gjør må du alltid være på tå hev når du håndterer ditt kredittkort. Et rent rulleblad vil gjør deg attraktivt for framtidige lån, noe som gjør det enklere for deg å få et.