Finnes det lån som ikke behøver kredittsjekk?

Å skaffe seg en pekepinn på hvor mye den enkelte banken kan låne deg er veldig enkelt i dagens teknologiske verden. Det gjør du enkelt ved å plotte inn den økonomiske situasjonen din i en lånekalkulator som du finner ved å gjøre et kjapt søk på nettet.

 

Men uansett hvilken lånekalkulator du benytter deg av, så vil tallene du får oppgitt her bare være et slags estimat. Hvis du vil ha en ordentlig vurdering av deg og din økonomiske situasjon, så må du henvende deg direkte til den aktuelle banken.

 

Ved å sende inn en lånesøknad til en eller flere banker, så gir du de aktuelle bankene til å gjennomføre en individuell vurdering av deg. Dette er altså noe tallene på lånekalkulatoren ikke forteller deg.

 

Det er mange faktorer som undersøkes og vektlegges når en bank foretar en individuell vurdering av deg som potensiell kunde hos deres virksomhet. Noe av det de gjør før de tar en endelig avgjørelse i forbindelse med dette, er å gjennomføre en kredittsjekk av deg.

 

Hva er et lån?

 

Med lån mener vi rett og slett en avtale mellom to parter. Her er det en avtale med banken som er temaet, og da er de to partene en lovgiver (f.eks en bank) og låntaker (f.eks en privatperson). Andre begreper som brukes i disse situasjonene er kreditor og debitor.

 

Når en privatperson låner noe med en bank, så er som regel en liten eller stor pengesum det handler om. De fleste av dagens banker tilbyr lån som kan brukes til forskjellige formål:

 

  • Boliglån
  • Billån
  • Forbrukslån
  • Refinansieringslån

 

I oversikten ovenfor ser du de fire hovedkategoriene innenfor lån som du kan søke om i forskjellige banker. Hvilke lånkategorier de forskjellige banker tilbyr vil variere med utgangspunkt i hvilken låntype som er den aktuelle bankens spesialitet.

 

Hva er en kredittsjekk?

 

Når en bank mottar en lånesøknad fra noen, så er de pålagt av norske finansmyndigheter å foreta en kredittsjekk av alle som søker.

 

Om du sender inn en lånesøknad til en eller flere banker, så vil svaret på lånesøknaden din ta utgangspunkt i en individuell vurdering som banken gjør av deg og din økonomiske situasjon. Dette har blitt mer og mer vanlig med årene, da dette tidligere var noe som gikk automatisk.

 

I bankens individuelle vurdering av potensielle låntakere er kredittsjekken noe av det som veier aller mest. Dette er en undersøkelse som forteller den aktuelle banken om hvor god betalingsevne den enkelte søkeren har.

 

Foruten det at bankene er pålagt å gjøre dette av norske finansmyndigheter, så gjør de dette for å finne ut hvor fordelaktig en avtale med den enkelte søkeren vil være. Hver enkelt bank tar tross alt en stor risiko i forbindelse med å innvilge en persons lånesøknad.

 

Hvem er det som gjennomfører kredittsjekken?

 

Her til lands har det lenge vært slik at Datatilsynet ga konsesjon til selskaper som trengte å gjennomføre kredittsjekker, slik at de kunne gjøre dette. Men slik er det ikke lenger.

 

Har du noen gang opplevd å få et brev fra f.eks Bisnode i postkassen etter at du har handlet hos en nettbutikk, enten for aller første gang eller for første gang på en god stund? Dette er faktisk en av de fire selskapene som driver med kredittsjekk i Norge i dag.

 

I tillegg til Bisnode er det selskapene Ecry, Experian og Creditsafe som arbeider med gjennomføring av kredittsjekker av privatpersoner.

 

Hva har kredittsjekken å si for deg?

 

Når det gjelder hva en slik sjekk vil bety for deg, så kan det beskrives med det velkjente uttrykket: Vinn eller forsvinn. Det er brutalt, men helt sant!

 

Dersom banken gjennomfører en kredittsjekk av deg, og den avdekker noen uheldige detaljer i din økonomiske historie som ikke ser så bra ut (f.eks inkassosaker og eventuelt betalingsanmerkninger), så vil ikke dette sette deg i et veldig godt lys.

 

I 2021 finnes det flere banker som innvilger lånesøknader til tross for en litt rotete forhistorie i forbindelse med økonomien, men det er fremdeles slik at mange banker også opererer med et krav som sier at du ikke kan ha dette om du ønsker å ta opp lån hos dem.

 

Hva er så et lån uten kredittsjekk?

 

Siden norske banker er pålagt av finansmyndighetene å gjennomføre en kredittsjekk av alle potensielle kunder, så er det mer eller mindre umulig å få innvilget et lån uten at det gjøres kredittsjekk.

 

Mange mennesker lever i troen om at det er mulig for bankene å innvilge diverse smålån uten å måtte gjennomføre en kredittsjekk først, men det er altså ikke mulig. Teori og praksis går med andre ord hånd i hånd her!

Tips for å Øke Kredittgrensen din på et Kredittkort

Kredittkort kan være kraftige verktøy for å låne penger, bygge kreditt, håndtere uforutsette utgifter og samle belønninger. Imidlertid kan en lav kredittgrense begrense effektiviteten av kortet ditt. Her er noen tips for å hjelpe deg med å øke kredittgrensen på kredittkortet ditt. Å øke kredittgrensen din kan gi deg større økonomisk fleksibilitet og hjelpe deg med å bygge en bedre kredittscore. Men det er viktig å huske at med større kreditt kommer større ansvar. Selv om du har en høyere kredittgrense, bør du fortsatt sørge for at du bare bruker det du har råd til å betale tilbake hver måned … Les mer

Det er mulig å bli sin egen sjef

Det er mulig å bli sin egen sjef

Denne artikkelen inneholder kommersielt innhold. Gjennom livet er vi nødt til å ta mange valg. Vi skal gjennom oppveksten finne ut hvem vi er, hvilke venner vi velger og hvilken drømmer vi har til fremtiden. Men plutselig står du der og er usikker på om du skal ta utdannelse, hva du vil jobbe med og hvilke drømmer du har for fremtiden. Du føler rett og slett at du må ta et valg om “hva du skal bli når du blir stor”. Men dette er vanskelig, og veien blir til mens du går – og det er aldri for sent å … Les mer

Rabatter tilknyttet kredittkort

Kredittkort blir mer og mer utbredt verden over og dette skyldes flere faktorer. En ting er at det er enkelt å bruke når du er på reise, men en annen ting er at du kan oppnå rabatt på mye når du betaler med kredittkortet ditt. Det er derfor både praktisk og lønnsomt på samme gang å ha et plastkort. Men hvilket kort skal du så velge? Det er ikke alltid enkelt å finne ut akkurat det, da det finnes mange ulike kredittkort som hver har sine fordeler og ulemper. Og for noen er det smålån, SMS lån eller forbrukslån som … Les mer

Fordeler med forbrukslån

Det er mange fordeler med forbrukslån (sjekk også kredittkort) og du kan ha nytte av å vite om noen av dem. Det er ulike årsaker til at vi velger å ta opp et forbrukslån og ingen er like. Forbrukslån har vært tilgjengelig på markedet i lang tid og er kommet for å bli. Det er mange forbrukslån å velge mellom, og du kan med fordel sjekke markedet før du bestemmer deg for hvilket lån du vil ha. Det er mange årsaker til at vi vil ha forbrukslån, men det betyr ikke at du skal velge første og beste du finner … Les mer

Hvor mye kan jeg låne?

Lånesum og maks kreditt vil være avhengig av hvor god betalingsevne du har. Er du i en god økonomisk situasjon får du ofte låne omtrent hva du vil. Bankene vil ta en vurdering av økonomien før du vil få innvilget et maks beløp du kan låne. Har du sendt inn en søknad om låne et visst beløp, er det ikke uhørt at du kan få tilbud om en høyere lånesum. Hvor mye du låner varierer etter formål og eventuelt egen finansiering hvis du skal låne til eksempelvis et kjøretøy. Trenger du et rent forbrukslån, kan du låne fra 5.000 kr … Les mer

Kredittkort – et nyttig verktøy i hverdagen

Kredittkort - et nyttig verktøy i hverdagen

Kredittkort har vært tilgjengelig for nordmenn i noen tiår nå, og antall brukere øker stadig. Det kan være mange årsaker til at det er populært med kredittkort, men en av årsakene er uten tvil den økonomiske tryggheten det gir i hverdagen. Et kredittkort gjør penger tilgjengelig når du trenger det og det behøver ikke å koste deg noe hvis du ikke bruker det heller. Bruker du kredittkortet på en fornuftig måte slipper du den helt store utgiften og du kan dra nytte av en hel del fordeler. Kredittkort når du trenger det Kredittkort er tilgjengelig så lenge du har det … Les mer

Slik søker du om forbrukslån

Å låne penger er noe de aller fleste gjør i løpet av livet. Disse er hjelpsomme når man skal finansiere større kjøp, som for eksempel å kjøpe bolig eller bil. I noen tilfeller er det andre ting man trenger penger til, og da kan et forbrukslån være midt i blinken. Dette er lån til forbruk, som vil si at du kan bruke det til det du selv måtte ønske. Mer økonomisk frihet Når man søker om forbrukslån trenger man ikke å stille eiendeler til pant hos banken eller en annen långiver, som trengs om du har et bolig eller billån. … Les mer

Hvordan spare penger ved å eie kredittkort?

Hvordan spare penger ved å eie kredittkort?

De aller fleste i Norge forbinder kredittkort med skyhøye renter og kostbart, noe som forsåvidt stemmer bra. Men dette er jo noe alle er klar over før de takker ja til et kredittkort tilbud. Man kan ikke påstå at man ikke visste det. Alle tall kommer frem på avtalen som man signerer. men å ha kredittkort trenger ikke å være dyrt i det hele tatt, OM, man bruker det med måte og fornuft, og ikke minst utnytter fordelene helt ut. Faktisk så kan mange kredittkort være ekstremt lønnsomme å være i besittelse av. Alle kredittkort kommer med ulike fordeler. Så … Les mer

Apper som har endret privatøkonomien vår

apper bank

Kredittkortselskaper var noen av de første til å tilby egne applikasjoner til sine kunder. På denne måten kunne man raskt og enkelt søke om kort, finne igjen PIN-koden sin, men kanskje viktigst av alt man fikk en rask oversikt over forbruk og tilgjengelig kreditt. I dag er det helt utenkelig at man skal gjøre noe som helst uten en smarttelefon og applikasjon, men noen apper har endret våre vaner mer enn andre. I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på noen ulike applikasjoner som har påvirket måten vi håndterer vår økonomi, samt noen som har gjort det betydelig enklere … Les mer

Fordeler og ulemper med kredittkort

For og mot

Et kredittkort er alltid godt å ha for i bakhånd i tilfelle noe uforventet oppstår. Slike hendelser kan forekomme både når man er hjemme og når man er på reise. Å løse uforventede hendelser når man er hjemme er mye enklere enn å gjøre det når man er for eksempel på ferie på andre siden av jorda. Da er kredittkortet gull verdt. Om vi går 10-15 år tilbake i tid var det perioder der både banker og kredittkortselskaper kjørte en rimelig tøff og hard markedsføring for å få kredittkort kunder. Uansett hvor man gikk, enten det var på gata, kjøpesentre … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!