Finnes det lån som ikke behøver kredittsjekk?

Å skaffe seg en pekepinn på hvor mye den enkelte banken kan låne deg er veldig enkelt i dagens teknologiske verden. Det gjør du enkelt ved å plotte inn den økonomiske situasjonen din i en lånekalkulator som du finner ved å gjøre et kjapt søk på nettet.

 

Men uansett hvilken lånekalkulator du benytter deg av, så vil tallene du får oppgitt her bare være et slags estimat. Hvis du vil ha en ordentlig vurdering av deg og din økonomiske situasjon, så må du henvende deg direkte til den aktuelle banken.

 

Ved å sende inn en lånesøknad til en eller flere banker, så gir du de aktuelle bankene til å gjennomføre en individuell vurdering av deg. Dette er altså noe tallene på lånekalkulatoren ikke forteller deg.

 

Det er mange faktorer som undersøkes og vektlegges når en bank foretar en individuell vurdering av deg som potensiell kunde hos deres virksomhet. Noe av det de gjør før de tar en endelig avgjørelse i forbindelse med dette, er å gjennomføre en kredittsjekk av deg.

 

Hva er et lån?

 

Med lån mener vi rett og slett en avtale mellom to parter. Her er det en avtale med banken som er temaet, og da er de to partene en lovgiver (f.eks en bank) og låntaker (f.eks en privatperson). Andre begreper som brukes i disse situasjonene er kreditor og debitor.

 

Når en privatperson låner noe med en bank, så er som regel en liten eller stor pengesum det handler om. De fleste av dagens banker tilbyr lån som kan brukes til forskjellige formål:

 

  • Boliglån
  • Billån
  • Forbrukslån
  • Refinansieringslån

 

I oversikten ovenfor ser du de fire hovedkategoriene innenfor lån som du kan søke om i forskjellige banker. Hvilke lånkategorier de forskjellige banker tilbyr vil variere med utgangspunkt i hvilken låntype som er den aktuelle bankens spesialitet.

 

Hva er en kredittsjekk?

 

Når en bank mottar en lånesøknad fra noen, så er de pålagt av norske finansmyndigheter å foreta en kredittsjekk av alle som søker.

 

Om du sender inn en lånesøknad til en eller flere banker, så vil svaret på lånesøknaden din ta utgangspunkt i en individuell vurdering som banken gjør av deg og din økonomiske situasjon. Dette har blitt mer og mer vanlig med årene, da dette tidligere var noe som gikk automatisk.

 

I bankens individuelle vurdering av potensielle låntakere er kredittsjekken noe av det som veier aller mest. Dette er en undersøkelse som forteller den aktuelle banken om hvor god betalingsevne den enkelte søkeren har.

 

Foruten det at bankene er pålagt å gjøre dette av norske finansmyndigheter, så gjør de dette for å finne ut hvor fordelaktig en avtale med den enkelte søkeren vil være. Hver enkelt bank tar tross alt en stor risiko i forbindelse med å innvilge en persons lånesøknad.

 

Hvem er det som gjennomfører kredittsjekken?

 

Her til lands har det lenge vært slik at Datatilsynet ga konsesjon til selskaper som trengte å gjennomføre kredittsjekker, slik at de kunne gjøre dette. Men slik er det ikke lenger.

 

Har du noen gang opplevd å få et brev fra f.eks Bisnode i postkassen etter at du har handlet hos en nettbutikk, enten for aller første gang eller for første gang på en god stund? Dette er faktisk en av de fire selskapene som driver med kredittsjekk i Norge i dag.

 

I tillegg til Bisnode er det selskapene Ecry, Experian og Creditsafe som arbeider med gjennomføring av kredittsjekker av privatpersoner.

 

Hva har kredittsjekken å si for deg?

 

Når det gjelder hva en slik sjekk vil bety for deg, så kan det beskrives med det velkjente uttrykket: Vinn eller forsvinn. Det er brutalt, men helt sant!

 

Dersom banken gjennomfører en kredittsjekk av deg, og den avdekker noen uheldige detaljer i din økonomiske historie som ikke ser så bra ut (f.eks inkassosaker og eventuelt betalingsanmerkninger), så vil ikke dette sette deg i et veldig godt lys.

 

I 2021 finnes det flere banker som innvilger lånesøknader til tross for en litt rotete forhistorie i forbindelse med økonomien, men det er fremdeles slik at mange banker også opererer med et krav som sier at du ikke kan ha dette om du ønsker å ta opp lån hos dem.

 

Hva er så et lån uten kredittsjekk?

 

Siden norske banker er pålagt av finansmyndighetene å gjennomføre en kredittsjekk av alle potensielle kunder, så er det mer eller mindre umulig å få innvilget et lån uten at det gjøres kredittsjekk.

 

Mange mennesker lever i troen om at det er mulig for bankene å innvilge diverse smålån uten å måtte gjennomføre en kredittsjekk først, men det er altså ikke mulig. Teori og praksis går med andre ord hånd i hånd her!

Slik søker du om forbrukslån

Å låne penger er noe de aller fleste gjør i løpet av livet. Disse er hjelpsomme når man skal finansiere større kjøp, som for eksempel å kjøpe bolig eller bil. I noen tilfeller er det andre ting man trenger penger til, og da kan et forbrukslån være midt i blinken. Dette er lån til forbruk, som vil si at du kan bruke det til det du selv måtte ønske. Mer økonomisk frihet Når man søker om forbrukslån trenger man ikke å stille eiendeler til pant hos banken eller en annen långiver, som trengs om du har et bolig eller billån. … Les mer

Hvordan spare penger ved å eie kredittkort?

Hvordan spare penger ved å eie kredittkort?

De aller fleste i Norge forbinder kredittkort med skyhøye renter og kostbart, noe som forsåvidt stemmer bra. Men dette er jo noe alle er klar over før de takker ja til et kredittkort tilbud. Man kan ikke påstå at man ikke visste det. Alle tall kommer frem på avtalen som man signerer. men å ha kredittkort trenger ikke å være dyrt i det hele tatt, OM, man bruker det med måte og fornuft, og ikke minst utnytter fordelene helt ut. Faktisk så kan mange kredittkort være ekstremt lønnsomme å være i besittelse av. Alle kredittkort kommer med ulike fordeler. Så … Les mer

Apper som har endret privatøkonomien vår

apper bank

Kredittkortselskaper var noen av de første til å tilby egne applikasjoner til sine kunder. På denne måten kunne man raskt og enkelt søke om kort, finne igjen PIN-koden sin, men kanskje viktigst av alt man fikk en rask oversikt over forbruk og tilgjengelig kreditt. I dag er det helt utenkelig at man skal gjøre noe som helst uten en smarttelefon og applikasjon, men noen apper har endret våre vaner mer enn andre. I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på noen ulike applikasjoner som har påvirket måten vi håndterer vår økonomi, samt noen som har gjort det betydelig enklere … Les mer

Fordeler og ulemper med kredittkort

For og mot

Et kredittkort er alltid godt å ha for i bakhånd i tilfelle noe uforventet oppstår. Slike hendelser kan forekomme både når man er hjemme og når man er på reise. Å løse uforventede hendelser når man er hjemme er mye enklere enn å gjøre det når man er for eksempel på ferie på andre siden av jorda. Da er kredittkortet gull verdt. Om vi går 10-15 år tilbake i tid var det perioder der både banker og kredittkortselskaper kjørte en rimelig tøff og hard markedsføring for å få kredittkort kunder. Uansett hvor man gikk, enten det var på gata, kjøpesentre … Les mer

Eika kredittkort

Bruk av kredittkort

Blant 150 banker som drives innenfor de norske grensene (pdf åpnes i lenke), så finner vi blant annet Eika Kredittbank. Dette er en bank som markedsfører seg selv med et uttrykk som sier at de står ved din side i tykt og tynt. Det er nesten 800 000 nordmenn som benytter seg av Eika Kredittbank. Blant disse menneskene er det uten tvil noen som faller under kategorien «kredittkortkunder» hos denne banken. Vi skal ta en titt på Eika kredittkort og organiseringen rundt det! Besøk hjemmesiden til Eika Kredittbank Eika Kredittbank Eika Kredittbank er en del av Eika Gruppen, som er Eika … Les mer

DnB Kredittkort

DNB

DNB er en bank som har hovedkontor i Norge, men mange filialer rundt omkring i verden. Deres medarbeidere har spesialisert seg innenfor både bedriftsøkonomi og privatøkonomi. Banken kan med andre ord hjelpe hvem som helst, og det har resultert i at de har mer enn 3 millioner kunder. Derfor regnes også DNB Bank som en av landets største banker. Blant bankens flere millioner kunder, så er det mange som benytter seg deres kredittkorttjenester. DNB utsteder flere forskjellige kredittkort, og et av dem er DNB kredittkort, som vi skal se nærmere på i denne artikkelen. DNB Bank DNB står for Den … Les mer

Norwegian kredittkort

Norwegian-kortet

Bank Norwegian er en bank som samarbeider tett med flyselskapet som går under samme navn, Norwegian, og det kommer derfor ikke som noen overraskelse at denne banken tilbyr et kredittkort som kan brukes der. Bank Norwegian er en bank med rundt 1,7 millioner kunder, derav 1,3 millioner av kundemassen deres regnes som kredittkortkunder. I denne artikkelen skal vi se nærmere på tjenesten som majoriteten av kundene deres benytter seg av. Bank Norwegian Bank Norwegian drives av Norwegian Finans Holdning, som er denne bankens morselskap. Dette selskapet sitter på 100 % av aksjepostene i denne banken, og det er de som … Les mer

Casa kredittkort

Casa kredittkort   I Norge finnes det rundt 150 bankene, og blant disse finner vi DNB Bank. Denne banken har hovedkontor i Norge med mange filialer rundt omkring i verden. De har spesialisert seg slik at de kan hjelpe både bedrifter og privatpersoner, så de også kan hjelpe hvem som helst.   Med mer enn 3 millioner kunder, regnes DNB Bank for å være en av Norges største banker. Blant disse er det mange mennesker som benytter seg av Casa kredittkort, som er et kredittkort som har blitt utsted av denne banken. Det skal vi ta en titt på i denne … Les mer

Komplett kredittkort

Blant de rundt 150 bankene som vi har her i landet, finner vi Komplett Bank. Denne bankens hovedkontor ligger på norsk jord, men bankens virksomhetsområder strekker seg utover de norske grensene også. Komplett Bank har rundt 210 000 kunder totalt, og blant disse er det rundt 50 000 mennesker som benytter seg av deres Komplett kredittkort. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan dette kredittkortet fungerer. Komplett Bank Komplett Bank er en bank som ble opprettet i 2014. På starttidspunktet hadde denne banken et tett samarbeid med nettbutikken som går under samme navn, altså Komplett. Dette samarbeidet ble imidlertid avsluttet … Les mer

Trumf kredittkort

Slik sparer du enda mer med et Trumf-kredittkort!   Vi er avhengige av mat for at kroppen skal fungere. Bilen trenger drivstoff for at den skal gå fremover. Kroppen trenger medisiner for å bli bedre dersom den har blitt syk. Planter vil ha en positiv effekt på innemiljøet i en bolig.   Fellesnevneren for alle disse tingene er at de koster penger, og at det er sjelden snakk om kun en hundrings. I dagens Norge fungerer det slik at prisen på ting går opp og ned som det passer seg.   Derfor har det å jakte på tilbud nærmest blitt … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!