Forskjellen mellom lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet

I forbindelse med det å låne penger i banken deles lånealternativene inn i to hovedkategorier. Disse hovedkategoriene er lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet. Lurer du på hvilket lån du kvalifiserer deg til? I denne artikkelen skal vi hjelpe deg å finne ut av det.

Hva er lån med sikkerhet?

Lån med sikkerhet er en type lån hvor banken krever at låntaker stiller med en eller annen verdi som sikkerhet for lånet.

Når du stiller med verdier som sikkerhet for et lån, så betyr det at du gir den aktuelle banken tillatelse til å ta pant i sikkerheten din. I praksis betyr det at banken kan ta sikkerheten som betaling hvis det skulle oppstå en situasjon hvor du ikke er i stand til å betale det du skylder.

Når det gjelder hvor vidt et lån er gunstig eller ikke, så er det uten tvil et lån med sikkerhet det lånet som gir deg de mest gunstige betingelsene. Jo større garanti banken får, jo bedre betingelser vil de kunne tilby deg.

Det finnes flere klassiske eksempler på lån med sikkerhet. De vanligste typene for et slikt lån er imidlertid bolig- og billån. Det innebærer vanligvis at banken låner deg penger til å kjøpe ny bolig eller bil, mot at de tar pant i det aktuelle objektet.

Hva er lån uten sikkerhet?

Når et lån med sikkerhet er som det er, så betyr at et lån uten sikkerhet er nøyaktig det motsatte. Ved lån uten sikkerhet så stiller ikke den aktuelle banken noe krav om at låntaker må stille med sikkerhet for lånet.

Mens det finnes forskjellige typer lån med sikkerhet, så er lån uten sikkerhet ganske begrenset. Når det snakkes om lån uten sikkerhet, er det vanligvis forbrukslån det siktes til. Et forbrukslån er kjent for å ha ganske dårlige betingelser.

Om noen nevner uttrykket «dårlige betingelser» i forbindelse med forbrukslån, så er det høye rentekostnader som menes. Med forbrukslån er nemlig rentekostnadene svært høye, og at den er ofte flytende, så du har ikke en fastsatt sum å forholde deg til hver måned.

Det som imidlertid er fordelaktig med et lån uten sikkerhet, er at pengene ikke er forbundet med en spesifikk utgift. Et boliglån skal gå til å finansiere kjøp av bolig, men et forbrukslån kan brukes til oppussing av boligen din, en etterlengtet ferie eller en uforutsett utgift.

Hvorfor er det nødvendig å ha sikkerhet?

Det kan av og til være vanskelig å forstå hvorfor bankene er så standhaftige på dette med sikkerhet for lånet. Spesielt om du er en person som anser deg selv for å være en sikker betaler.

Banken finner ut at du er en sikker betaler ved å foreta en kredittsjekk av deg. Dette er noe alle norske banker er pålagt å gjøre av norske finansmyndigheter. I praksis betyr det at de foretar en undersøkelse for å finne ut om du er en så sikker betaler som du sier.

Derfor er det viktig å legge alle kortene på bordet med det samme. For en kredittsjekk lyver aldri, og ikke sparer den noe særlig på kruttet heller. Men uansett om kredittsjekken viser en plettfri økonomisk forhistorie, så er det vanlig at bankene ønsker en form for sikkerhet.

De fleste av dagens banker ønsker en form for sikkerhet fordi det å låne penger til folk tross alt er en stor risiko. Før banken går med på å låne penger til deg, så vil de ha en eller annen form for bevis for at du vil holde ord og betale tilbake det du skylder dem når du skal.

Finnes det noen andre alternativer?

Men det finnes mennesker som ikke eier egen bolig eller bil, og som har benyttet seg av så mange lån uten sikkerhet at enhver bank sier blankt nei umiddelbart. Betyr det at alt håp er ute for folk som kjenner seg igjen i denne beskrivelsen?

Svaret på dette spørsmålet er heldigvis nei. For det er langt i fra tilfellet!

La oss illustrere det med et eksempel. Se for deg at du har forskjellige forbrukslån med deg i bagasjen, og at livssituasjonen din plutselig endrer seg. Du har truffet noen, dere har ring på fingeren og kanskje til og med en bolle eller to i ovnen. Finnes det en bank som kan hjelpe?

Om din økonomiske forhistorie er så rotete at både lån med sikkerhet og et tradisjonelt lån uten sikkerhet er uaktuelt, så bør du undersøke hvilke muligheter du har i forbindelse med et refinansieringslån. For den rette banken vil til og med la deg bake smålån inn i et boliglån!

Tips for å Øke Kredittgrensen din på et Kredittkort

Kredittkort kan være kraftige verktøy for å låne penger, bygge kreditt, håndtere uforutsette utgifter og samle belønninger. Imidlertid kan en lav kredittgrense begrense effektiviteten av kortet ditt. Her er noen tips for å hjelpe deg med å øke kredittgrensen på kredittkortet ditt. Å øke kredittgrensen din kan gi deg større økonomisk fleksibilitet og hjelpe deg med å bygge en bedre kredittscore. Men det er viktig å huske at med større kreditt kommer større ansvar. Selv om du har en høyere kredittgrense, bør du fortsatt sørge for at du bare bruker det du har råd til å betale tilbake hver måned … Les mer

Det er mulig å bli sin egen sjef

Det er mulig å bli sin egen sjef

Denne artikkelen inneholder kommersielt innhold. Gjennom livet er vi nødt til å ta mange valg. Vi skal gjennom oppveksten finne ut hvem vi er, hvilke venner vi velger og hvilken drømmer vi har til fremtiden. Men plutselig står du der og er usikker på om du skal ta utdannelse, hva du vil jobbe med og hvilke drømmer du har for fremtiden. Du føler rett og slett at du må ta et valg om “hva du skal bli når du blir stor”. Men dette er vanskelig, og veien blir til mens du går – og det er aldri for sent å … Les mer

Rabatter tilknyttet kredittkort

Kredittkort blir mer og mer utbredt verden over og dette skyldes flere faktorer. En ting er at det er enkelt å bruke når du er på reise, men en annen ting er at du kan oppnå rabatt på mye når du betaler med kredittkortet ditt. Det er derfor både praktisk og lønnsomt på samme gang å ha et plastkort. Men hvilket kort skal du så velge? Det er ikke alltid enkelt å finne ut akkurat det, da det finnes mange ulike kredittkort som hver har sine fordeler og ulemper. Og for noen er det smålån, SMS lån eller forbrukslån som … Les mer

Fordeler med forbrukslån

Det er mange fordeler med forbrukslån (sjekk også kredittkort) og du kan ha nytte av å vite om noen av dem. Det er ulike årsaker til at vi velger å ta opp et forbrukslån og ingen er like. Forbrukslån har vært tilgjengelig på markedet i lang tid og er kommet for å bli. Det er mange forbrukslån å velge mellom, og du kan med fordel sjekke markedet før du bestemmer deg for hvilket lån du vil ha. Det er mange årsaker til at vi vil ha forbrukslån, men det betyr ikke at du skal velge første og beste du finner … Les mer

Hvor mye kan jeg låne?

Lånesum og maks kreditt vil være avhengig av hvor god betalingsevne du har. Er du i en god økonomisk situasjon får du ofte låne omtrent hva du vil. Bankene vil ta en vurdering av økonomien før du vil få innvilget et maks beløp du kan låne. Har du sendt inn en søknad om låne et visst beløp, er det ikke uhørt at du kan få tilbud om en høyere lånesum. Hvor mye du låner varierer etter formål og eventuelt egen finansiering hvis du skal låne til eksempelvis et kjøretøy. Trenger du et rent forbrukslån, kan du låne fra 5.000 kr … Les mer

Kredittkort – et nyttig verktøy i hverdagen

Kredittkort - et nyttig verktøy i hverdagen

Kredittkort har vært tilgjengelig for nordmenn i noen tiår nå, og antall brukere øker stadig. Det kan være mange årsaker til at det er populært med kredittkort, men en av årsakene er uten tvil den økonomiske tryggheten det gir i hverdagen. Et kredittkort gjør penger tilgjengelig når du trenger det og det behøver ikke å koste deg noe hvis du ikke bruker det heller. Bruker du kredittkortet på en fornuftig måte slipper du den helt store utgiften og du kan dra nytte av en hel del fordeler. Kredittkort når du trenger det Kredittkort er tilgjengelig så lenge du har det … Les mer

Slik søker du om forbrukslån

Å låne penger er noe de aller fleste gjør i løpet av livet. Disse er hjelpsomme når man skal finansiere større kjøp, som for eksempel å kjøpe bolig eller bil. I noen tilfeller er det andre ting man trenger penger til, og da kan et forbrukslån være midt i blinken. Dette er lån til forbruk, som vil si at du kan bruke det til det du selv måtte ønske. Mer økonomisk frihet Når man søker om forbrukslån trenger man ikke å stille eiendeler til pant hos banken eller en annen långiver, som trengs om du har et bolig eller billån. … Les mer

Hvordan spare penger ved å eie kredittkort?

Hvordan spare penger ved å eie kredittkort?

De aller fleste i Norge forbinder kredittkort med skyhøye renter og kostbart, noe som forsåvidt stemmer bra. Men dette er jo noe alle er klar over før de takker ja til et kredittkort tilbud. Man kan ikke påstå at man ikke visste det. Alle tall kommer frem på avtalen som man signerer. men å ha kredittkort trenger ikke å være dyrt i det hele tatt, OM, man bruker det med måte og fornuft, og ikke minst utnytter fordelene helt ut. Faktisk så kan mange kredittkort være ekstremt lønnsomme å være i besittelse av. Alle kredittkort kommer med ulike fordeler. Så … Les mer

Apper som har endret privatøkonomien vår

apper bank

Kredittkortselskaper var noen av de første til å tilby egne applikasjoner til sine kunder. På denne måten kunne man raskt og enkelt søke om kort, finne igjen PIN-koden sin, men kanskje viktigst av alt man fikk en rask oversikt over forbruk og tilgjengelig kreditt. I dag er det helt utenkelig at man skal gjøre noe som helst uten en smarttelefon og applikasjon, men noen apper har endret våre vaner mer enn andre. I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på noen ulike applikasjoner som har påvirket måten vi håndterer vår økonomi, samt noen som har gjort det betydelig enklere … Les mer

Fordeler og ulemper med kredittkort

For og mot

Et kredittkort er alltid godt å ha for i bakhånd i tilfelle noe uforventet oppstår. Slike hendelser kan forekomme både når man er hjemme og når man er på reise. Å løse uforventede hendelser når man er hjemme er mye enklere enn å gjøre det når man er for eksempel på ferie på andre siden av jorda. Da er kredittkortet gull verdt. Om vi går 10-15 år tilbake i tid var det perioder der både banker og kredittkortselskaper kjørte en rimelig tøff og hard markedsføring for å få kredittkort kunder. Uansett hvor man gikk, enten det var på gata, kjøpesentre … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!