Forskjellen mellom lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet

I forbindelse med det å låne penger i banken deles lånealternativene inn i to hovedkategorier. Disse hovedkategoriene er lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet. Lurer du på hvilket lån du kvalifiserer deg til? I denne artikkelen skal vi hjelpe deg å finne ut av det.

Hva er lån med sikkerhet?

Lån med sikkerhet er en type lån hvor banken krever at låntaker stiller med en eller annen verdi som sikkerhet for lånet.

Når du stiller med verdier som sikkerhet for et lån, så betyr det at du gir den aktuelle banken tillatelse til å ta pant i sikkerheten din. I praksis betyr det at banken kan ta sikkerheten som betaling hvis det skulle oppstå en situasjon hvor du ikke er i stand til å betale det du skylder.

Når det gjelder hvor vidt et lån er gunstig eller ikke, så er det uten tvil et lån med sikkerhet det lånet som gir deg de mest gunstige betingelsene. Jo større garanti banken får, jo bedre betingelser vil de kunne tilby deg.

Det finnes flere klassiske eksempler på lån med sikkerhet. De vanligste typene for et slikt lån er imidlertid bolig- og billån. Det innebærer vanligvis at banken låner deg penger til å kjøpe ny bolig eller bil, mot at de tar pant i det aktuelle objektet.

Hva er lån uten sikkerhet?

Når et lån med sikkerhet er som det er, så betyr at et lån uten sikkerhet er nøyaktig det motsatte. Ved lån uten sikkerhet så stiller ikke den aktuelle banken noe krav om at låntaker må stille med sikkerhet for lånet.

Mens det finnes forskjellige typer lån med sikkerhet, så er lån uten sikkerhet ganske begrenset. Når det snakkes om lån uten sikkerhet, er det vanligvis forbrukslån det siktes til. Et forbrukslån er kjent for å ha ganske dårlige betingelser.

Om noen nevner uttrykket «dårlige betingelser» i forbindelse med forbrukslån, så er det høye rentekostnader som menes. Med forbrukslån er nemlig rentekostnadene svært høye, og at den er ofte flytende, så du har ikke en fastsatt sum å forholde deg til hver måned.

Det som imidlertid er fordelaktig med et lån uten sikkerhet, er at pengene ikke er forbundet med en spesifikk utgift. Et boliglån skal gå til å finansiere kjøp av bolig, men et forbrukslån kan brukes til oppussing av boligen din, en etterlengtet ferie eller en uforutsett utgift.

Hvorfor er det nødvendig å ha sikkerhet?

Det kan av og til være vanskelig å forstå hvorfor bankene er så standhaftige på dette med sikkerhet for lånet. Spesielt om du er en person som anser deg selv for å være en sikker betaler.

Banken finner ut at du er en sikker betaler ved å foreta en kredittsjekk av deg. Dette er noe alle norske banker er pålagt å gjøre av norske finansmyndigheter. I praksis betyr det at de foretar en undersøkelse for å finne ut om du er en så sikker betaler som du sier.

Derfor er det viktig å legge alle kortene på bordet med det samme. For en kredittsjekk lyver aldri, og ikke sparer den noe særlig på kruttet heller. Men uansett om kredittsjekken viser en plettfri økonomisk forhistorie, så er det vanlig at bankene ønsker en form for sikkerhet.

De fleste av dagens banker ønsker en form for sikkerhet fordi det å låne penger til folk tross alt er en stor risiko. Før banken går med på å låne penger til deg, så vil de ha en eller annen form for bevis for at du vil holde ord og betale tilbake det du skylder dem når du skal.

Finnes det noen andre alternativer?

Men det finnes mennesker som ikke eier egen bolig eller bil, og som har benyttet seg av så mange lån uten sikkerhet at enhver bank sier blankt nei umiddelbart. Betyr det at alt håp er ute for folk som kjenner seg igjen i denne beskrivelsen?

Svaret på dette spørsmålet er heldigvis nei. For det er langt i fra tilfellet!

La oss illustrere det med et eksempel. Se for deg at du har forskjellige forbrukslån med deg i bagasjen, og at livssituasjonen din plutselig endrer seg. Du har truffet noen, dere har ring på fingeren og kanskje til og med en bolle eller to i ovnen. Finnes det en bank som kan hjelpe?

Om din økonomiske forhistorie er så rotete at både lån med sikkerhet og et tradisjonelt lån uten sikkerhet er uaktuelt, så bør du undersøke hvilke muligheter du har i forbindelse med et refinansieringslån. For den rette banken vil til og med la deg bake smålån inn i et boliglån!

Slik søker du om forbrukslån

Å låne penger er noe de aller fleste gjør i løpet av livet. Disse er hjelpsomme når man skal finansiere større kjøp, som for eksempel å kjøpe bolig eller bil. I noen tilfeller er det andre ting man trenger penger til, og da kan et forbrukslån være midt i blinken. Dette er lån til forbruk, som vil si at du kan bruke det til det du selv måtte ønske. Mer økonomisk frihet Når man søker om forbrukslån trenger man ikke å stille eiendeler til pant hos banken eller en annen långiver, som trengs om du har et bolig eller billån. … Les mer

Hvordan spare penger ved å eie kredittkort?

Hvordan spare penger ved å eie kredittkort?

De aller fleste i Norge forbinder kredittkort med skyhøye renter og kostbart, noe som forsåvidt stemmer bra. Men dette er jo noe alle er klar over før de takker ja til et kredittkort tilbud. Man kan ikke påstå at man ikke visste det. Alle tall kommer frem på avtalen som man signerer. men å ha kredittkort trenger ikke å være dyrt i det hele tatt, OM, man bruker det med måte og fornuft, og ikke minst utnytter fordelene helt ut. Faktisk så kan mange kredittkort være ekstremt lønnsomme å være i besittelse av. Alle kredittkort kommer med ulike fordeler. Så … Les mer

Apper som har endret privatøkonomien vår

apper bank

Kredittkortselskaper var noen av de første til å tilby egne applikasjoner til sine kunder. På denne måten kunne man raskt og enkelt søke om kort, finne igjen PIN-koden sin, men kanskje viktigst av alt man fikk en rask oversikt over forbruk og tilgjengelig kreditt. I dag er det helt utenkelig at man skal gjøre noe som helst uten en smarttelefon og applikasjon, men noen apper har endret våre vaner mer enn andre. I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på noen ulike applikasjoner som har påvirket måten vi håndterer vår økonomi, samt noen som har gjort det betydelig enklere … Les mer

Fordeler og ulemper med kredittkort

For og mot

Et kredittkort er alltid godt å ha for i bakhånd i tilfelle noe uforventet oppstår. Slike hendelser kan forekomme både når man er hjemme og når man er på reise. Å løse uforventede hendelser når man er hjemme er mye enklere enn å gjøre det når man er for eksempel på ferie på andre siden av jorda. Da er kredittkortet gull verdt. Om vi går 10-15 år tilbake i tid var det perioder der både banker og kredittkortselskaper kjørte en rimelig tøff og hard markedsføring for å få kredittkort kunder. Uansett hvor man gikk, enten det var på gata, kjøpesentre … Les mer

Eika kredittkort

Bruk av kredittkort

Blant 150 banker som drives innenfor de norske grensene (pdf åpnes i lenke), så finner vi blant annet Eika Kredittbank. Dette er en bank som markedsfører seg selv med et uttrykk som sier at de står ved din side i tykt og tynt. Det er nesten 800 000 nordmenn som benytter seg av Eika Kredittbank. Blant disse menneskene er det uten tvil noen som faller under kategorien «kredittkortkunder» hos denne banken. Vi skal ta en titt på Eika kredittkort og organiseringen rundt det! Besøk hjemmesiden til Eika Kredittbank Eika Kredittbank Eika Kredittbank er en del av Eika Gruppen, som er Eika … Les mer

DnB Kredittkort

DNB

DNB er en bank som har hovedkontor i Norge, men mange filialer rundt omkring i verden. Deres medarbeidere har spesialisert seg innenfor både bedriftsøkonomi og privatøkonomi. Banken kan med andre ord hjelpe hvem som helst, og det har resultert i at de har mer enn 3 millioner kunder. Derfor regnes også DNB Bank som en av landets største banker. Blant bankens flere millioner kunder, så er det mange som benytter seg deres kredittkorttjenester. DNB utsteder flere forskjellige kredittkort, og et av dem er DNB kredittkort, som vi skal se nærmere på i denne artikkelen. DNB Bank DNB står for Den … Les mer

Norwegian kredittkort

Norwegian-kortet

Bank Norwegian er en bank som samarbeider tett med flyselskapet som går under samme navn, Norwegian, og det kommer derfor ikke som noen overraskelse at denne banken tilbyr et kredittkort som kan brukes der. Bank Norwegian er en bank med rundt 1,7 millioner kunder, derav 1,3 millioner av kundemassen deres regnes som kredittkortkunder. I denne artikkelen skal vi se nærmere på tjenesten som majoriteten av kundene deres benytter seg av. Bank Norwegian Bank Norwegian drives av Norwegian Finans Holdning, som er denne bankens morselskap. Dette selskapet sitter på 100 % av aksjepostene i denne banken, og det er de som … Les mer

Casa kredittkort

Casa kredittkort   I Norge finnes det rundt 150 bankene, og blant disse finner vi DNB Bank. Denne banken har hovedkontor i Norge med mange filialer rundt omkring i verden. De har spesialisert seg slik at de kan hjelpe både bedrifter og privatpersoner, så de også kan hjelpe hvem som helst.   Med mer enn 3 millioner kunder, regnes DNB Bank for å være en av Norges største banker. Blant disse er det mange mennesker som benytter seg av Casa kredittkort, som er et kredittkort som har blitt utsted av denne banken. Det skal vi ta en titt på i denne … Les mer

Komplett kredittkort

Blant de rundt 150 bankene som vi har her i landet, finner vi Komplett Bank. Denne bankens hovedkontor ligger på norsk jord, men bankens virksomhetsområder strekker seg utover de norske grensene også. Komplett Bank har rundt 210 000 kunder totalt, og blant disse er det rundt 50 000 mennesker som benytter seg av deres Komplett kredittkort. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan dette kredittkortet fungerer. Komplett Bank Komplett Bank er en bank som ble opprettet i 2014. På starttidspunktet hadde denne banken et tett samarbeid med nettbutikken som går under samme navn, altså Komplett. Dette samarbeidet ble imidlertid avsluttet … Les mer

Trumf kredittkort

Slik sparer du enda mer med et Trumf-kredittkort!   Vi er avhengige av mat for at kroppen skal fungere. Bilen trenger drivstoff for at den skal gå fremover. Kroppen trenger medisiner for å bli bedre dersom den har blitt syk. Planter vil ha en positiv effekt på innemiljøet i en bolig.   Fellesnevneren for alle disse tingene er at de koster penger, og at det er sjelden snakk om kun en hundrings. I dagens Norge fungerer det slik at prisen på ting går opp og ned som det passer seg.   Derfor har det å jakte på tilbud nærmest blitt … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!