Kredittkort
Kredittkort

Kredittkort er en type lån uten sikkerhet, og det er svært mange nordmenn som har ett eller flere slike kort i lommeboka! Gjennom denne formen for kreditt har du alltid en reserve eller buffer i tilfelle uventede utgifter (regninger, bilreperasjoner o.l.), og den er veldig lett tilgjengelig siden pengene kan brukes i butikker, tas ut i kontanter eller overføres til din vanlige bankkonto (bankkort). Høres ikke dette litt lettere ut enn å låne av familie/venner hver gang det er trange tider?

Nedbetaling

Som allerede nevnt, så kan du ta ut og nedbetale kreditten som det passer deg! Det eneste som kreves er at minimum en liten prosentandel av gjelden (ca. 3%) tilbakebetales hver måned, men du kan også betale tilbake hele beløpet når fakturaen daler ned i postkassen! Det er faktisk smart å betale hele kreditten tilbake hver måned, da slipper du nemlig å få så store rentekostnader! Det er mulig å få opp til kr 150 000 i kreditt, eller mer for den saks skyld, men det sier seg selv at det er vanskelig å tilbakebetale slike store beløp, så vær forsiktig med å bruke for mye av kreditten, eller kan du ende opp i en gjeldsfloke!

Omkostninger

Det er ingen hemmelighet at kredittkort har skyhøye renter, gjerne på over 30%, og enda mer om en regner ut den effektive renten (nominell rente pluss omkostninger). Det anbefales derfor at kortet kun brukes til varekjøp, da får en nemlig rentefritak frem til neste kredittkortregning forfaller (15-45 dager eller mer). Varekjøp er også gebyrfrie som regel, dette i motsetning til uttak i minibanker, da er nemlig gjerne gebyrene på kr 35 + 1% av beløpet, rentene løper også fra første sekund i disse tilfellene. Det er ikke lengre normalt med etableringsgebyr eller årsgebyr!