Kredittkort
Kredittkort

Det er mye å sitte seg inn i når man skal begynne å bruke ett kredittkort. Man må vite hva kredittgrense, renter, gebyrer og rentefritak betyr å hva som gjelder for ditt kredittkort. Det kan blir veldig dyrt å bruke ett kredittkort om man ikke vet hva en effektiv rente er for eksempel. Det der derfor veldig viktig at man lærer seg disse tingene om ditt kredittkort før man begynner å bruke det.

Viktige begrep om kredittkort

Det er noen enkle begrep det er viktig å lære seg for å gjøre riktig valg av kredittkort.

Renter: Man låner penger av den banken man har bestilt sitt kredittkort fra. Banken vil ha igjen disse pengene til bestemte betalings datoer, om man ikke betaler til avtalt dato vil man blir pålagt ekstra renter av det beløpet man lånte. Det finns to renter man skiller imellom, disse er kalt nominell og effektiv rente. Nominell rente er den renten banken jobber med, mens effektiv rente er nominell rente pluss da evt. gebyrer og avgifter. Den effektive renter kommer da når banken skal kreve inn pengene (eller motsatt).

Kredittgrense: Det blir tatt en kredittsjekk av deg når du søker om kredittkort. På en slik kredittsjekk vil banken da sjekke din alder, ansettelsesforhold, betalingshistorikk og hvordan din evne til å betale tilbake ser ut. Når en sånn sjekk blir foretatt vil du få svar på om du har fått innvilget eller avslått din søknad. Beløpet du kan få vil da være avhenging av hvilken kredittscore du lander på. Man kan få fra 5000 å oppover, noen kredittkort har også en ubegrenset kredittgrense. Det vil ikke koste deg noe som helst før du begynner å bruke ditt kredittkort og beløpet vil stå disponibelt på din kredittkonto

Gebyrer: Hos de fleste bankene kan man få bruke kortet på varekjøp uten at man må betale gebyrer. Men det finns noe kredittkort som tar gebyrer om man tar ut penger i en minibank. Grunnen til at man må betale gebyrer for dette er at det koster banken penger også. Men om man velger ett kort som er gebyrfrie unngår du å måtte betale gebyrer.

Fordeler med kredittkort

Hos noen av kredittkortene kan man få ekstra fordeler. Det finns noen kredittkort som kan tilby deg gratis reiseforsikring om man velger å betale minst halvparten av reisen med ditt kredittkort. En annen greit fordel er rentefritak for en periode på 50 dager når man begynner å bruke kortet sitt. Om kortet han en slik fordel vil det gi deg en bedre økonomisk fleksibilitet. Det finns også kort som gir ulike bonuser når man bruker kortet, man kan få ulike rabatter å bonuspoeng til flyreiser og lignende.