Kredittkort
Kredittkort

For deg som ikke har satt deg ordentlig inn i finansbegreper har vi laget en liten guide som hjelper deg til å forstå de sentrale begrepene innenfor kredittkort (finn et kredittkort som passer for deg her). For deg som skal bestille ditt første kort, så er dette svært viktig. Ihvertfall hvis du ønsker best mulig betingelser ved å sammenligne ulike tilbydere!

Kredittkort «ABC»

Rentefritak: Når du bruker penger på et kredittkort, så vil du måtte betale tilbake med renter. Men dersom du betaler tilbake innen en viss periode (ca 50 dager), så vil det være gratis.

Kredittgrense: Hvor mye du kan låne. Denne varierer fra kort til kort, og kan være fra kr 30 000 til kr 150 000, men er avhengig av inntekten din, slik at du som student sjeldent får store kredittgrensen.

Renter: Du må altså betale tilbake den utnyttede kreditten pluss renter. Vi skiller mellom nominell og effektiv rente, der førstnevnte er en prosent som banken setter, mens den effektive renten er en kombinasjon av denne og gebyrer.

Gebyrer: De fleste kredittkort har gebyrer når du skal gjøre uttak i minibanker eller betale varer, men det finnes enkelte som er helt gebyrfrie, og dermed blir gratis i bruk.

Reiseforsikring: Moderne kredittkort har ofte reiseforsikring inkludert, som gjør at du er forsikret dersom du betaler minst halvparten av reisen med det aktuelle kortet. Hele reisefølget er som regel dekket av denne, slik at familier kan spare flere tusenlapper i året bare ved å betale reisen med riktig kort.