Kredittkort
Kredittkort

Det er kanskje ikke det første man tenker på når man skal skaffe seg et kredittkort, men likevel er det mange som gir deg valget om å ta et kort med Visa eller Mastercard. De fleste vil nok tenke at det heller er viktigere å finne ut hvor mye kreditt man får innvilget og hva slags rente det er. Men hva er egentlig Visa og Mastercard, og spiller det noe rolle for deg om hva du velger? Det skal vi prøve å finne ut her.

Det første man må vite, er at verken Visa eller Mastercard utsteder kredittkortene. Dette er det bankene og de finansielle aktørene som gjør, mens både Visa og Mastercard er såkalte”betalingsnettverk”. Det er de som leverer programvaren som gjør det mulig å gjennomføre betalinger og transaksjoner via nett.

Begge betalingsnettverkene tilbyr kundene forskjellige fordeler, for eksempel:

  • Gode avtaler på leiebil
  • Billige flyreiser og bonuser
  • Forsikringer og garantier

Det kan likevel være mer viktig å finne ut hvilke betingelser som banken stiller når du tar opp kreditt. Men her skal vi se på forskjellene mellom Visa og Mastercard.

Les mer: Sjekk bestekredittkortet.com for å sammenligne ulike Visa eller MasterCard kredittkort

Visa

Vi kan skille mellom Visa Signature og Visa Infinite. Med disse kortene kan man som regel få fordeler og rabatter når det gjelder veihjelp ved bilhavari eller ulykke, bedre kjøpsvilkår og hjelp ved mistet kort. Visa Signature tilbyr også nettbank og tilbud på sportsarrangementer, kultur og reiser. Visa Infinite retter seg dessuten til enda mer godt besatte individer.

Mastercard

Mastercard tilbyr tre nivå, basis, World og World Elite. Det laveste nivået tilbyr like belønninger som det Visa gjør. Det kan være leiebil ved uhell, tyverisikring, reiseforsikring og en rekke andre fordeler. Det som skiller seg fra Visa, er at Mastecard tilbyr prisgaranti. Det betyr at dersom man kjøper et produkt med Mastercard, og produktet innen 60 dager faller i pris, da vil Mastercard dekke forskjellen. Mastercard World tilbyr personlig reiserådgiver, 120 dagers prisgaranti og også noen ekstra
Goder ved hotellopphold, slik som gratis frokost, senere utsjekking også videre. World Elite tilbyr enda flere belønninger spesielt rettet mot turisme og reiseliv.

Det kan se ut til at både Visa og Mastercard har en rekke like fordeler. Når det gjelder hvilke land man kan bruke de ulike kortene, er det likevel Visa som er mest utbredt. Dette er likevel ikke et stort problem i disse dager.

Hva velger du?

Det er ikke først og fremst valget av betalingssystem som er avgjørende for om du skal ta opp et kredittkort. Det er derimot den totale privatøkonomien og behovet for ekstra midler som er avgjørende. Har man sjekket at man ikke vil få betalingsproblemer ved å ta opp kreditt, så bør man også sjekke:

  • Kredittsum
  • Rentenivå
  • Ekstra gebyrer
  • Tilbakebetaling

De fleste kredittkort gir muligheten til å gjenbruke kreditten, så lenge man betaler den avtalte månedssummen og holder seg innenfor kredittrammen, men det er lurt å betale hele kredittkortregningen for å unngå renter. Har du funnet et kredittkort som kan passe til ditt behov, da er det helt greit å skaffe seg en ekstra beholdning til det man tenker å bruke den på.