I forbindelse med det å låne penger i banken deles lånealternativene inn i to hovedkategorier. Disse hovedkategoriene er lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet. Lurer du på hvilket lån du kvalifiserer deg til? I denne artikkelen skal vi hjelpe deg å finne ut av det.
Hva er lån med sikkerhet?
Lån med sikkerhet er en type lån hvor banken krever at låntaker stiller med en eller annen verdi som sikkerhet for lånet.
Når du stiller med verdier som sikkerhet for et lån, så betyr det at du gir den aktuelle banken tillatelse til å ta pant i sikkerheten din. I praksis betyr det at banken kan ta sikkerheten som betaling hvis det skulle oppstå en situasjon hvor du ikke er i stand til å betale det du skylder.
Når det gjelder hvor vidt et lån er gunstig eller ikke, så er det uten tvil et lån med sikkerhet det lånet som gir deg de mest gunstige betingelsene. Jo større garanti banken får, jo bedre betingelser vil de kunne tilby deg.
Det finnes flere klassiske eksempler på lån med sikkerhet. De vanligste typene for et slikt lån er imidlertid bolig- og billån. Det innebærer vanligvis at banken låner deg penger til å kjøpe ny bolig eller bil, mot at de tar pant i det aktuelle objektet.
Hva er lån uten sikkerhet?
Når et lån med sikkerhet er som det er, så betyr at et lån uten sikkerhet er nøyaktig det motsatte. Ved lån uten sikkerhet så stiller ikke den aktuelle banken noe krav om at låntaker må stille med sikkerhet for lånet.
Mens det finnes forskjellige typer lån med sikkerhet, så er lån uten sikkerhet ganske begrenset. Når det snakkes om lån uten sikkerhet, er det vanligvis forbrukslån det siktes til. Et forbrukslån er kjent for å ha ganske dårlige betingelser.
Om noen nevner uttrykket «dårlige betingelser» i forbindelse med forbrukslån, så er det høye rentekostnader som menes. Med forbrukslån er nemlig rentekostnadene svært høye, og at den er ofte flytende, så du har ikke en fastsatt sum å forholde deg til hver måned.
Det som imidlertid er fordelaktig med et lån uten sikkerhet, er at pengene ikke er forbundet med en spesifikk utgift. Et boliglån skal gå til å finansiere kjøp av bolig, men et forbrukslån kan brukes til oppussing av boligen din, en etterlengtet ferie eller en uforutsett utgift.
Hvorfor er det nødvendig å ha sikkerhet?
Det kan av og til være vanskelig å forstå hvorfor bankene er så standhaftige på dette med sikkerhet for lånet. Spesielt om du er en person som anser deg selv for å være en sikker betaler.
Banken finner ut at du er en sikker betaler ved å foreta en kredittsjekk av deg. Dette er noe alle norske banker er pålagt å gjøre av norske finansmyndigheter. I praksis betyr det at de foretar en undersøkelse for å finne ut om du er en så sikker betaler som du sier.
Derfor er det viktig å legge alle kortene på bordet med det samme. For en kredittsjekk lyver aldri, og ikke sparer den noe særlig på kruttet heller. Men uansett om kredittsjekken viser en plettfri økonomisk forhistorie, så er det vanlig at bankene ønsker en form for sikkerhet.
De fleste av dagens banker ønsker en form for sikkerhet fordi det å låne penger til folk tross alt er en stor risiko. Før banken går med på å låne penger til deg, så vil de ha en eller annen form for bevis for at du vil holde ord og betale tilbake det du skylder dem når du skal.
Finnes det noen andre alternativer?
Men det finnes mennesker som ikke eier egen bolig eller bil, og som har benyttet seg av så mange lån uten sikkerhet at enhver bank sier blankt nei umiddelbart. Betyr det at alt håp er ute for folk som kjenner seg igjen i denne beskrivelsen?
Svaret på dette spørsmålet er heldigvis nei. For det er langt i fra tilfellet!
La oss illustrere det med et eksempel. Se for deg at du har forskjellige forbrukslån med deg i bagasjen, og at livssituasjonen din plutselig endrer seg. Du har truffet noen, dere har ring på fingeren og kanskje til og med en bolle eller to i ovnen. Finnes det en bank som kan hjelpe?
Om din økonomiske forhistorie er så rotete at både lån med sikkerhet og et tradisjonelt lån uten sikkerhet er uaktuelt, så bør du undersøke hvilke muligheter du har i forbindelse med et refinansieringslån. For den rette banken vil til og med la deg bake smålån inn i et boliglån!