Har du havnet i en litt kinkig situasjon som har ført til at litt ekstra penger i kassen hadde kommet godt med? Når du først har blitt slått ut av spill på den måten, kan det være vanskelig å finne ut hva som er et naturlig steg videre.
Nå til dags finnes det heldigvis mange måter som kan gjøre at byrden på skuldrene dine blir litt lettere å bære.
Aller først bør du forhøre deg med banken din om hvilke muligheter du har til å ta opp et litt mindre lån. Om ikke noen av alternativene banken har å komme med virker særlig fristende, så finnes det et annet alternativ – å inngå en avtale om et privat lån med noen du kjenner.
Hva er et privat lån?
Den generelle definisjonen av begrepet lån er at det dreier seg om en økonomisk avtale mellom to parter.
I de fleste tilfeller er dette en avtale mellom banken og en privatperson, men en privatperson kan også inngå en slik avtale med en annen privatperson. Dersom du velger å gå for det sistnevnte alternativet, så er dette et privat lån.
I en tradisjonell låneavtale er det en profesjonell og en uprofesjonell part. Men i en privat låneavtale så er begge parter like uprofesjonelle. Dersom du låner penger fra en av foreldrene dine eller en kompis, eller vice versa, så er dette et privat lån.
Mens en låneavtale mellom en profesjonell og en uprofesjonell part alltid er skriftlig, så kan en privat låneavtale være både skriftlig og muntlig. Det er imidlertid viktig å huske på at begge disse avtalene er like juridisk bindende.
Bør man inngå en privat låneavtale?
Uansett hvilken rolle du spiller i en slik situasjon (du trenger å låne penger versus du er den som låner bort penger), så vil det være nødvendig å gå flere runder med deg selv. Du bør alltid gjøre en grundig vurdering av situasjonen, for å finne ut om du virkelig trenger det.
Hvordan du stiller deg til pengespørsmål som dette, vil sannsynligvis variere med utgangspunkt i hvilken type person og holdning du har til slike spørsmål. Selv om du tenker at det ikke er en veldig stor greie, så er det faktisk det motsatte.
Er det du som låner penger, bør du holde deg til avtalen og betale tilbake det du skylder på den måten dere har blitt enige om. Om du står på den andre siden, bør du ta utgangspunkt i personen du låner til sin holdning og finne ut om vedkommende vil holde det den lover.
Generelt sett bør man nok ikke inngå en privat låneavtale, men det er så mangt man gjør når noen du bryr deg om står midt opp i en krise. Men det er uansett viktig å ha en tommelfingerregel om at du ikke låner ut penger som du ikke har eller som du trenger selv.
Lånet bør formaliseres
Som nevnt kan en privat låneavtale være både skriftlig og muntlig. Begge er like juridisk gyldige, men det er alltid en god idé å formalisere et privat lån. Formalisering av et lån handler om å utforme en skriftlig avtale, som begge de involverte partene skal signere.
En slik skriftlig avtale kan fungere som en liten ekstra sikkerhet for de som låner bort pengene. Om vedkommende som skal låne penger fra deg nekter å gjøre dette, så bør varsellampene dine begynne å blinke i et heftig tempo.
Dette er imidlertid noe som kan oppfattes som tillitsmangel fra parten det gjelder. Derfor er det noe som fort kan føre til en følelse av ubehag for begge parter, men det er viktig å understreke at det ikke er basert på det.
Et annet ord som kan brukes om det å formalisere en privat låneavtale er et gjeldsbrev.
Slik bør gjeldsbrevet utformes
Når noen skal utforme et gjeldsbrev, så forekommer det visse formkrav, blant annet at to uavhengige vitner må undertegne gjeldsbrevet i tillegg til de involverte partene som er involvert i den private låneavtalen.
I tillegg til slike formkrav, er det forskjellige punkter som gjeldsbrevet skal inkludere. Gjeldsbrevet bør inneholde informasjon om:
- Nøyaktig tidspunkt for når låneavtalen ble inngått
- Redegjørelse for hvilken rolle hver enkelt part har i avtalen – hvem er låntaker, og hvem er långiver?
- Hvor mye låner låntaker fra långiver?
- Hvordan skal låntaker betale tilbake lånesummen til långiver, og hvor lang tid skal nedbetalingen ta?
- Forekommer det renter på lånebeløpet? I de fleste situasjoner med en privat låneavtale er det ofte slik at lånebeløpet er rentefritt. Det er en god idé, spesielt dersom pengene skal betales tilbake i løpet av relativt kort tid.
- Hvordan får långiver pengene sine dersom låntaker ikke klarer å oppfylle sin del av avtalen?
Alternativ til et privat lån
En privat långiver tar på samme måte som banken en stor risiko når vedkommende låner penger til noen de kjenner. Derfor kan det være lurt å sjekke ut hvilke andre alternativer du har. Vil banken for eksempel la deg låne penger om du kan stille med kausjonist?