Slik inngår du en avtale om et privat lån

Har du havnet i en litt kinkig situasjon som har ført til at litt ekstra penger i kassen hadde kommet godt med? Når du først har blitt slått ut av spill på den måten, kan det være vanskelig å finne ut hva som er et naturlig steg videre.

Nå til dags finnes det heldigvis mange måter som kan gjøre at byrden på skuldrene dine blir litt lettere å bære.

Aller først bør du forhøre deg med banken din om hvilke muligheter du har til å ta opp et litt mindre lån. Om ikke noen av alternativene banken har å komme med virker særlig fristende, så finnes det et annet alternativ – å inngå en avtale om et privat lån med noen du kjenner.

Hva er et privat lån?

Den generelle definisjonen av begrepet lån er at det dreier seg om en økonomisk avtale mellom to parter.

I de fleste tilfeller er dette en avtale mellom banken og en privatperson, men en privatperson kan også inngå en slik avtale med en annen privatperson. Dersom du velger å gå for det sistnevnte alternativet, så er dette et privat lån.

I en tradisjonell låneavtale er det en profesjonell og en uprofesjonell part. Men i en privat låneavtale så er begge parter like uprofesjonelle. Dersom du låner penger fra en av foreldrene dine eller en kompis, eller vice versa, så er dette et privat lån.

Mens en låneavtale mellom en profesjonell og en uprofesjonell part alltid er skriftlig, så kan en privat låneavtale være både skriftlig og muntlig. Det er imidlertid viktig å huske på at begge disse avtalene er like juridisk bindende.

Bør man inngå en privat låneavtale?

Uansett hvilken rolle du spiller i en slik situasjon (du trenger å låne penger versus du er den som låner bort penger), så vil det være nødvendig å gå flere runder med deg selv. Du bør alltid gjøre en grundig vurdering av situasjonen, for å finne ut om du virkelig trenger det.

Hvordan du stiller deg til pengespørsmål som dette, vil sannsynligvis variere med utgangspunkt i hvilken type person og holdning du har til slike spørsmål. Selv om du tenker at det ikke er en veldig stor greie, så er det faktisk det motsatte.

Er det du som låner penger, bør du holde deg til avtalen og betale tilbake det du skylder på den måten dere har blitt enige om. Om du står på den andre siden, bør du ta utgangspunkt i personen du låner til sin holdning og finne ut om vedkommende vil holde det den lover.

Generelt sett bør man nok ikke inngå en privat låneavtale, men det er så mangt man gjør når noen du bryr deg om står midt opp i en krise. Men det er uansett viktig å ha en tommelfingerregel om at du ikke låner ut penger som du ikke har eller som du trenger selv.

Lånet bør formaliseres

Som nevnt kan en privat låneavtale være både skriftlig og muntlig. Begge er like juridisk gyldige, men det er alltid en god idé å formalisere et privat lån. Formalisering av et lån handler om å utforme en skriftlig avtale, som begge de involverte partene skal signere.

En slik skriftlig avtale kan fungere som en liten ekstra sikkerhet for de som låner bort pengene. Om vedkommende som skal låne penger fra deg nekter å gjøre dette, så bør varsellampene dine begynne å blinke i et heftig tempo.

Dette er imidlertid noe som kan oppfattes som tillitsmangel fra parten det gjelder. Derfor er det noe som fort kan føre til en følelse av ubehag for begge parter, men det er viktig å understreke at det ikke er basert på det.

Et annet ord som kan brukes om det å formalisere en privat låneavtale er et gjeldsbrev.

Slik bør gjeldsbrevet utformes

Når noen skal utforme et gjeldsbrev, så forekommer det visse formkrav, blant annet at to uavhengige vitner må undertegne gjeldsbrevet i tillegg til de involverte partene som er involvert i den private låneavtalen.

I tillegg til slike formkrav, er det forskjellige punkter som gjeldsbrevet skal inkludere. Gjeldsbrevet bør inneholde informasjon om:

  • Nøyaktig tidspunkt for når låneavtalen ble inngått
  • Redegjørelse for hvilken rolle hver enkelt part har i avtalen – hvem er låntaker, og hvem er långiver?
  • Hvor mye låner låntaker fra långiver?
  • Hvordan skal låntaker betale tilbake lånesummen til långiver, og hvor lang tid skal nedbetalingen ta?
  • Forekommer det renter på lånebeløpet? I de fleste situasjoner med en privat låneavtale er det ofte slik at lånebeløpet er rentefritt. Det er en god idé, spesielt dersom pengene skal betales tilbake i løpet av relativt kort tid.
  • Hvordan får långiver pengene sine dersom låntaker ikke klarer å oppfylle sin del av avtalen?

Alternativ til et privat lån

En privat långiver tar på samme måte som banken en stor risiko når vedkommende låner penger til noen de kjenner. Derfor kan det være lurt å sjekke ut hvilke andre alternativer du har. Vil banken for eksempel la deg låne penger om du kan stille med kausjonist?

Tips for å Øke Kredittgrensen din på et Kredittkort

Kredittkort kan være kraftige verktøy for å låne penger, bygge kreditt, håndtere uforutsette utgifter og samle belønninger. Imidlertid kan en lav kredittgrense begrense effektiviteten av kortet ditt. Her er noen tips for å hjelpe deg med å øke kredittgrensen på kredittkortet ditt. Å øke kredittgrensen din kan gi deg større økonomisk fleksibilitet og hjelpe deg med å bygge en bedre kredittscore. Men det er viktig å huske at med større kreditt kommer større ansvar. Selv om du har en høyere kredittgrense, bør du fortsatt sørge for at du bare bruker det du har råd til å betale tilbake hver måned … Les mer

Det er mulig å bli sin egen sjef

Det er mulig å bli sin egen sjef

Denne artikkelen inneholder kommersielt innhold. Gjennom livet er vi nødt til å ta mange valg. Vi skal gjennom oppveksten finne ut hvem vi er, hvilke venner vi velger og hvilken drømmer vi har til fremtiden. Men plutselig står du der og er usikker på om du skal ta utdannelse, hva du vil jobbe med og hvilke drømmer du har for fremtiden. Du føler rett og slett at du må ta et valg om “hva du skal bli når du blir stor”. Men dette er vanskelig, og veien blir til mens du går – og det er aldri for sent å … Les mer

Rabatter tilknyttet kredittkort

Kredittkort blir mer og mer utbredt verden over og dette skyldes flere faktorer. En ting er at det er enkelt å bruke når du er på reise, men en annen ting er at du kan oppnå rabatt på mye når du betaler med kredittkortet ditt. Det er derfor både praktisk og lønnsomt på samme gang å ha et plastkort. Men hvilket kort skal du så velge? Det er ikke alltid enkelt å finne ut akkurat det, da det finnes mange ulike kredittkort som hver har sine fordeler og ulemper. Og for noen er det smålån, SMS lån eller forbrukslån som … Les mer

Fordeler med forbrukslån

Det er mange fordeler med forbrukslån (sjekk også kredittkort) og du kan ha nytte av å vite om noen av dem. Det er ulike årsaker til at vi velger å ta opp et forbrukslån og ingen er like. Forbrukslån har vært tilgjengelig på markedet i lang tid og er kommet for å bli. Det er mange forbrukslån å velge mellom, og du kan med fordel sjekke markedet før du bestemmer deg for hvilket lån du vil ha. Det er mange årsaker til at vi vil ha forbrukslån, men det betyr ikke at du skal velge første og beste du finner … Les mer

Hvor mye kan jeg låne?

Lånesum og maks kreditt vil være avhengig av hvor god betalingsevne du har. Er du i en god økonomisk situasjon får du ofte låne omtrent hva du vil. Bankene vil ta en vurdering av økonomien før du vil få innvilget et maks beløp du kan låne. Har du sendt inn en søknad om låne et visst beløp, er det ikke uhørt at du kan få tilbud om en høyere lånesum. Hvor mye du låner varierer etter formål og eventuelt egen finansiering hvis du skal låne til eksempelvis et kjøretøy. Trenger du et rent forbrukslån, kan du låne fra 5.000 kr … Les mer

Kredittkort – et nyttig verktøy i hverdagen

Kredittkort - et nyttig verktøy i hverdagen

Kredittkort har vært tilgjengelig for nordmenn i noen tiår nå, og antall brukere øker stadig. Det kan være mange årsaker til at det er populært med kredittkort, men en av årsakene er uten tvil den økonomiske tryggheten det gir i hverdagen. Et kredittkort gjør penger tilgjengelig når du trenger det og det behøver ikke å koste deg noe hvis du ikke bruker det heller. Bruker du kredittkortet på en fornuftig måte slipper du den helt store utgiften og du kan dra nytte av en hel del fordeler. Kredittkort når du trenger det Kredittkort er tilgjengelig så lenge du har det … Les mer

Slik søker du om forbrukslån

Å låne penger er noe de aller fleste gjør i løpet av livet. Disse er hjelpsomme når man skal finansiere større kjøp, som for eksempel å kjøpe bolig eller bil. I noen tilfeller er det andre ting man trenger penger til, og da kan et forbrukslån være midt i blinken. Dette er lån til forbruk, som vil si at du kan bruke det til det du selv måtte ønske. Mer økonomisk frihet Når man søker om forbrukslån trenger man ikke å stille eiendeler til pant hos banken eller en annen långiver, som trengs om du har et bolig eller billån. … Les mer

Hvordan spare penger ved å eie kredittkort?

Hvordan spare penger ved å eie kredittkort?

De aller fleste i Norge forbinder kredittkort med skyhøye renter og kostbart, noe som forsåvidt stemmer bra. Men dette er jo noe alle er klar over før de takker ja til et kredittkort tilbud. Man kan ikke påstå at man ikke visste det. Alle tall kommer frem på avtalen som man signerer. men å ha kredittkort trenger ikke å være dyrt i det hele tatt, OM, man bruker det med måte og fornuft, og ikke minst utnytter fordelene helt ut. Faktisk så kan mange kredittkort være ekstremt lønnsomme å være i besittelse av. Alle kredittkort kommer med ulike fordeler. Så … Les mer

Apper som har endret privatøkonomien vår

apper bank

Kredittkortselskaper var noen av de første til å tilby egne applikasjoner til sine kunder. På denne måten kunne man raskt og enkelt søke om kort, finne igjen PIN-koden sin, men kanskje viktigst av alt man fikk en rask oversikt over forbruk og tilgjengelig kreditt. I dag er det helt utenkelig at man skal gjøre noe som helst uten en smarttelefon og applikasjon, men noen apper har endret våre vaner mer enn andre. I denne artikkelen skal vi derfor se nærmere på noen ulike applikasjoner som har påvirket måten vi håndterer vår økonomi, samt noen som har gjort det betydelig enklere … Les mer

Fordeler og ulemper med kredittkort

For og mot

Et kredittkort er alltid godt å ha for i bakhånd i tilfelle noe uforventet oppstår. Slike hendelser kan forekomme både når man er hjemme og når man er på reise. Å løse uforventede hendelser når man er hjemme er mye enklere enn å gjøre det når man er for eksempel på ferie på andre siden av jorda. Da er kredittkortet gull verdt. Om vi går 10-15 år tilbake i tid var det perioder der både banker og kredittkortselskaper kjørte en rimelig tøff og hard markedsføring for å få kredittkort kunder. Uansett hvor man gikk, enten det var på gata, kjøpesentre … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!