Slik inngår du en avtale om et privat lån

Har du havnet i en litt kinkig situasjon som har ført til at litt ekstra penger i kassen hadde kommet godt med? Når du først har blitt slått ut av spill på den måten, kan det være vanskelig å finne ut hva som er et naturlig steg videre.

Nå til dags finnes det heldigvis mange måter som kan gjøre at byrden på skuldrene dine blir litt lettere å bære.

Aller først bør du forhøre deg med banken din om hvilke muligheter du har til å ta opp et litt mindre lån. Om ikke noen av alternativene banken har å komme med virker særlig fristende, så finnes det et annet alternativ – å inngå en avtale om et privat lån med noen du kjenner.

Hva er et privat lån?

Den generelle definisjonen av begrepet lån er at det dreier seg om en økonomisk avtale mellom to parter.

I de fleste tilfeller er dette en avtale mellom banken og en privatperson, men en privatperson kan også inngå en slik avtale med en annen privatperson. Dersom du velger å gå for det sistnevnte alternativet, så er dette et privat lån.

I en tradisjonell låneavtale er det en profesjonell og en uprofesjonell part. Men i en privat låneavtale så er begge parter like uprofesjonelle. Dersom du låner penger fra en av foreldrene dine eller en kompis, eller vice versa, så er dette et privat lån.

Mens en låneavtale mellom en profesjonell og en uprofesjonell part alltid er skriftlig, så kan en privat låneavtale være både skriftlig og muntlig. Det er imidlertid viktig å huske på at begge disse avtalene er like juridisk bindende.

Bør man inngå en privat låneavtale?

Uansett hvilken rolle du spiller i en slik situasjon (du trenger å låne penger versus du er den som låner bort penger), så vil det være nødvendig å gå flere runder med deg selv. Du bør alltid gjøre en grundig vurdering av situasjonen, for å finne ut om du virkelig trenger det.

Hvordan du stiller deg til pengespørsmål som dette, vil sannsynligvis variere med utgangspunkt i hvilken type person og holdning du har til slike spørsmål. Selv om du tenker at det ikke er en veldig stor greie, så er det faktisk det motsatte.

Er det du som låner penger, bør du holde deg til avtalen og betale tilbake det du skylder på den måten dere har blitt enige om. Om du står på den andre siden, bør du ta utgangspunkt i personen du låner til sin holdning og finne ut om vedkommende vil holde det den lover.

Generelt sett bør man nok ikke inngå en privat låneavtale, men det er så mangt man gjør når noen du bryr deg om står midt opp i en krise. Men det er uansett viktig å ha en tommelfingerregel om at du ikke låner ut penger som du ikke har eller som du trenger selv.

Lånet bør formaliseres

Som nevnt kan en privat låneavtale være både skriftlig og muntlig. Begge er like juridisk gyldige, men det er alltid en god idé å formalisere et privat lån. Formalisering av et lån handler om å utforme en skriftlig avtale, som begge de involverte partene skal signere.

En slik skriftlig avtale kan fungere som en liten ekstra sikkerhet for de som låner bort pengene. Om vedkommende som skal låne penger fra deg nekter å gjøre dette, så bør varsellampene dine begynne å blinke i et heftig tempo.

Dette er imidlertid noe som kan oppfattes som tillitsmangel fra parten det gjelder. Derfor er det noe som fort kan føre til en følelse av ubehag for begge parter, men det er viktig å understreke at det ikke er basert på det.

Et annet ord som kan brukes om det å formalisere en privat låneavtale er et gjeldsbrev.

Slik bør gjeldsbrevet utformes

Når noen skal utforme et gjeldsbrev, så forekommer det visse formkrav, blant annet at to uavhengige vitner må undertegne gjeldsbrevet i tillegg til de involverte partene som er involvert i den private låneavtalen.

I tillegg til slike formkrav, er det forskjellige punkter som gjeldsbrevet skal inkludere. Gjeldsbrevet bør inneholde informasjon om:

  • Nøyaktig tidspunkt for når låneavtalen ble inngått
  • Redegjørelse for hvilken rolle hver enkelt part har i avtalen – hvem er låntaker, og hvem er långiver?
  • Hvor mye låner låntaker fra långiver?
  • Hvordan skal låntaker betale tilbake lånesummen til långiver, og hvor lang tid skal nedbetalingen ta?
  • Forekommer det renter på lånebeløpet? I de fleste situasjoner med en privat låneavtale er det ofte slik at lånebeløpet er rentefritt. Det er en god idé, spesielt dersom pengene skal betales tilbake i løpet av relativt kort tid.
  • Hvordan får långiver pengene sine dersom låntaker ikke klarer å oppfylle sin del av avtalen?

Alternativ til et privat lån

En privat långiver tar på samme måte som banken en stor risiko når vedkommende låner penger til noen de kjenner. Derfor kan det være lurt å sjekke ut hvilke andre alternativer du har. Vil banken for eksempel la deg låne penger om du kan stille med kausjonist?

Eika kredittkort

Bruk av kredittkort

Blant 150 banker som drives innenfor de norske grensene (pdf åpnes i lenke), så finner vi blant annet Eika Kredittbank. Dette er en bank som markedsfører seg selv med et uttrykk som sier at de står ved din side i tykt og tynt. Det er nesten 800 000 nordmenn som benytter seg av Eika Kredittbank. Blant disse menneskene er det uten tvil noen som faller under kategorien «kredittkortkunder» hos denne banken. Vi skal ta en titt på Eika kredittkort og organiseringen rundt det! Besøk hjemmesiden til Eika Kredittbank Eika Kredittbank Eika Kredittbank er en del av Eika Gruppen, som er Eika … Les mer

DnB Kredittkort

DNB

DNB er en bank som har hovedkontor i Norge, men mange filialer rundt omkring i verden. Deres medarbeidere har spesialisert seg innenfor både bedriftsøkonomi og privatøkonomi. Banken kan med andre ord hjelpe hvem som helst, og det har resultert i at de har mer enn 3 millioner kunder. Derfor regnes også DNB Bank som en av landets største banker. Blant bankens flere millioner kunder, så er det mange som benytter seg deres kredittkorttjenester. DNB utsteder flere forskjellige kredittkort, og et av dem er DNB kredittkort, som vi skal se nærmere på i denne artikkelen. DNB Bank DNB står for Den … Les mer

Norwegian kredittkort

Norwegian-kortet

Bank Norwegian er en bank som samarbeider tett med flyselskapet som går under samme navn, Norwegian, og det kommer derfor ikke som noen overraskelse at denne banken tilbyr et kredittkort som kan brukes der. Bank Norwegian er en bank med rundt 1,7 millioner kunder, derav 1,3 millioner av kundemassen deres regnes som kredittkortkunder. I denne artikkelen skal vi se nærmere på tjenesten som majoriteten av kundene deres benytter seg av. Bank Norwegian Bank Norwegian drives av Norwegian Finans Holdning, som er denne bankens morselskap. Dette selskapet sitter på 100 % av aksjepostene i denne banken, og det er de som … Les mer

Casa kredittkort

Casa kredittkort   I Norge finnes det rundt 150 bankene, og blant disse finner vi DNB Bank. Denne banken har hovedkontor i Norge med mange filialer rundt omkring i verden. De har spesialisert seg slik at de kan hjelpe både bedrifter og privatpersoner, så de også kan hjelpe hvem som helst.   Med mer enn 3 millioner kunder, regnes DNB Bank for å være en av Norges største banker. Blant disse er det mange mennesker som benytter seg av Casa kredittkort, som er et kredittkort som har blitt utsted av denne banken. Det skal vi ta en titt på i denne … Les mer

Komplett kredittkort

Blant de rundt 150 bankene som vi har her i landet, finner vi Komplett Bank. Denne bankens hovedkontor ligger på norsk jord, men bankens virksomhetsområder strekker seg utover de norske grensene også. Komplett Bank har rundt 210 000 kunder totalt, og blant disse er det rundt 50 000 mennesker som benytter seg av deres Komplett kredittkort. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan dette kredittkortet fungerer. Komplett Bank Komplett Bank er en bank som ble opprettet i 2014. På starttidspunktet hadde denne banken et tett samarbeid med nettbutikken som går under samme navn, altså Komplett. Dette samarbeidet ble imidlertid avsluttet … Les mer

Trumf kredittkort

Slik sparer du enda mer med et Trumf-kredittkort!   Vi er avhengige av mat for at kroppen skal fungere. Bilen trenger drivstoff for at den skal gå fremover. Kroppen trenger medisiner for å bli bedre dersom den har blitt syk. Planter vil ha en positiv effekt på innemiljøet i en bolig.   Fellesnevneren for alle disse tingene er at de koster penger, og at det er sjelden snakk om kun en hundrings. I dagens Norge fungerer det slik at prisen på ting går opp og ned som det passer seg.   Derfor har det å jakte på tilbud nærmest blitt … Les mer

SAS kredittkort

SAS kredittkort – hva kan du gjøre med det?   Om det er en ting nordmenn er veldig glad i, så er det å reise. Det kan være reiser på kryss av tvers av det langstrakte landet vårt, eller det kan være reiser til steder utenfor Norges grenser.   Men dette er naturligvis noe som koster penger, og det er noe som alltid gir en dårlig smak i munnen. Å reise på ferie er deilig, men å se pengene forsvinne ut av konto er ikke det. Det innebærer dessuten at du må spare penger, noe som ikke alltid er like … Les mer

Kredittkort på dagen

Hvis du er over gjennomsnittet interessert i økonomi, så er ikke penger, kredittkort og lån begreper som er helt nye for deg. Dette er en artikkel som skal ta en nærmere titt på muligheten for å få kredittkort på dagen. Hva er et kredittkort? Med kredittkort mener vi et betalingskort som inneholder en viss kredittgrense som kortholderen har til rådighet. Dette er en form for betalingsutsettelse, siden pengene ikke betales med det samme slik det blir ved bruk av et vanlig bankkort. I stedet får du tilsendt en faktura én gang i måneden, som du må betale innen en fastsatt … Les mer

Forskjellen mellom lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet

I forbindelse med det å låne penger i banken deles lånealternativene inn i to hovedkategorier. Disse hovedkategoriene er lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet. Lurer du på hvilket lån du kvalifiserer deg til? I denne artikkelen skal vi hjelpe deg å finne ut av det. Hva er lån med sikkerhet? Lån med sikkerhet er en type lån hvor banken krever at låntaker stiller med en eller annen verdi som sikkerhet for lånet. Når du stiller med verdier som sikkerhet for et lån, så betyr det at du gir den aktuelle banken tillatelse til å ta pant i sikkerheten din. … Les mer

Er det mulig å få SMS-lån med betalingsanmerkning?

Hvis vi ser til andre land som for eksempel nabolandet vårt Sverige, så ser vi at SMS-lån er et fremadstormende fenomen. Slik er det imidlertid ikke her til lands – i hvert fall ikke på nåværende tidspunkt. Det å få innvilget en lånesøknad i Norge er nemlig ikke bare-bare. Alle norske banker er pålagt av norske finansmyndigheter å foreta en kredittsjekk av alle potensielle kunder, noe som kan føre til et skuffende svar for veldig mange. I denne artikkelen skal vi ta for oss dette interessante fenomenet som SMS-lån faktisk er. Er det mulig å få et slikt lån selv … Les mer

Alle låneprodukter du finner omtaler og artikler om av her på siden er gjenstand for en rangering, og omtales gjerne som «billigste», «beste», «anbefalt» m.m (listen er ikke uttømmende). Vi rangerer låneprodukter etter objektive vurderinger og skal kun fungere som veiledende for det enkelte låneproduktet. Vi vurderer låneprodukter etter parametere som renter, fordeler, lånetype, års- og/eller etableringsbegyr, maks. kreditt. I denne vuderingen gir vi deg informasjon som kan gi deg eventuelle fordeler. Alle vurderinger skal anses som objektive og er ikke nødvendigvis fullt dekkende for produktet eller markedet. Ta alltid en egen vurdering når du skal låne penger – det er tross alt din hverdagsøkonomi det er snakk om. Alle opplysningene her på siden tilstrebes å være korrekte, men feil kan skje og vilkår kan endres. Når du skal søke på et låneprodukt kan du, for din egen skyld, dobbeltsjekke at alle opplysninger du finner her samsvarer med de opplysningene du finner hos annonsøren. Det er alltid en god ide å sammenlign flere produkter for å finne det låneproduktet som gir deg mest for pengene og de beste fordelene!