Kredittkort
Kredittkort

Hva er egentlig kredittkort (ulike kredittkort finner du her)? Den korte forklaringen er at dette er en type betalingskort som gir deg mulighet til å handle på kreditt. Noe som igjen betyr at du låner penger hver gang du bruker kortet, for ja, kredittkort er en type lån.

Ekstra reserve eller buffer

Med et kredittkort har du en ekstra reserve eller en buffer i tilfelle uventede utgifter eller regninger. Du kan bruke kortet til varekjøp, ta ut kontanter eller til å betale regninger.

Renter og gebyrer

Ved bruk av kredittkort påløper det renter og gebyrer, vanlig effektiv renter er mellom 15%-30% per år for utnyttet kreditt. I de senere år har det blitt vanligere og vanligere med gebyrfrie varekjøp, mens det forsatt er gebyr for kontantuttak på de fleste kort.

Rentefri betalingsutsettelse

Mange banker og kortselskaper reklamerer med 6-8 rentefri betalingsutsettelse. Dette betyr at du ikke betaler renter på benyttet kreditt før det har gått en viss periode, det er verdt å merke seg at dette kun gjelder når du bruker ditt kredittkort ved varekjøp, det forutsettes også at du gjør opp hele kredittkortregningen ved forfall. Tar du ut kontanter begynner rentene å løpe umiddelbart, dette gjelder også ved regningsbetaling.

Bonuser og rabatter

De aller fleste kredittkort gir deg en rekke bonuser, rabatter og andre fordeler. Med noen kort kan du for eksempel få gratis reiseforsikring hvis du betaler minst 50% av reisen med kortet. Eller du kan få drivstoffrabatt når du fyller tanken, det finnes et kort til enhver bruk!

Populære kredittkort i Norge

Det finnes en rekke populære kredittkort i Norge, noen av dem er 365Privat MasterCard (ofte kåret til “Norges beste kredittkort”), re:member (over 700 000 nordmenn har dette kortet), Gebyrfri Visa (er et 100% gebyrfritt kredittkort), Santander Red (lav rente, et godt kort for deg som utnytter kreditten i kortet over tid), Norwegian-kortet (for deg som reise mye), Flexi Visa (4% bonus/cashback i en utvalgt kategori), Ikano Visa (et svært omfattende rabattprogram, spar opp til kr 5 000 i året), Shell MasterCard (få drivstoffrabatt hos Shell, samt 1% Trumf-bonus på alle andre kjøp), Cresco Gold (et reisekredittkort), Manchester United Visa (et fotballkort) og Liverpool FC MasterCard (et fotballkort).