Kredittkort
Kredittkort

I Norge er Visa og Mastercard de vanligste korttypene å finne på markedet. De er også kjent for å tilby kredittkort, og er noen av de største på verdensmarkedet innen dette feltet. Dette er også et område som kan virke forvirrende på oss forbrukere, ettersom ikke alle Mastercard og Visa er kredittkort. I Norge har disse selskapene i størst grad satset på å bli mellommenn, som sørger for den tekniske biten i overføringer mellom bank og kunde. Der bankene bestemmer renter, vilkår og selv lager kortene, har MC og Visa kun det tekniske ansvaret for at pengene tas ut av konto og settes inn hos selgeren.

Så hvilke kort er kredittkort?

De fleste kort fra MC og Visa er vanlige bankkort, men de har også flere kredittkort tilgjengelige. Selskapene fungerer faktisk ikke som kredittyter, men tilbyr kortjenester til banker og finansinstitusjoner som ønsker å utstede sine egne kort. Ta for eksempel kredittkortet 365Privat MasterCard som utstedes av Danske bank. Kåret til å være et av Norges beste kredittkort, omtales det ofte som bensinkortet ettersom det tilbyr gode rabatter på kjøp av drivstoff. Dette kortet brukes Mastercard til å behandle transaksjonene, men Danske Bank er den virkelige kredittyteren. Her er altså ikke Mastercard selskapet som tilbyr kreditt, og fungerer kun som et mellomledd enda de utsteder et kredittkort.

Noen selskaper er også bank

Enda de tidligere nevnte kortene ikke låner ut penger selv, så finnes det kredittkortselskaper hvor dette er tilfellet. American Express har de siste årene blitt et populært kort på det norske markedet, og selskapet har en ganske unik oppbygging. De har registrert sitt eget bankforetak i Norge og låner ut pengene selv til forbrukerne. Dette betyr at de står bak både den tekniske biten med å overføre penger til selgeren samtidig som de også låner ut pengene og dermed tjener på renter. Les omtaler av alle de beste kortene her.